Βήματα Οδοντική κορώνα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τυπικά η στερέωση μιας οδοντικής στεφάνης απαιτεί δύο διαφορετικά ραντεβού. Αυτή η εγγραφή είναι ένας οριστικός οδηγός για το πώς προετοιμάζονται τα βήματα της οδοντικής στεφάνης και είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζει κάθε ασθενής. Ας συνεχίσουμε με αυτό, ώστε να είστε σίγουροι ότι θα κατανοήσετε το σύνολο κάθε φορά που θα χρειαστεί να το υποβάλετε.

Πρώτο ραντεβού για Dental Crown

Το πρώτο ραντεβού θα περιλαμβάνει τρία σημαντικά βήματα:

Μούδιασμα των ιστών των ούλων και των γύρω δοντιών

Πριν από τη μέθοδο κατασκευής της οδοντικής στεφάνης σας, ο οδοντίατρός σας θα μουδιάσει τόσο το δόντι σας όσο και τον ιστό των ούλων που βρίσκεται γύρω του.

Σε περίπτωση που έχετε υποβληθεί σε θεραπεία ριζικού σωλήνα, τότε δεν θα απαιτείται μούδιασμα. Ωστόσο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να εξακολουθεί να αισθάνεται ότι το μούδιασμα του ιστού των ούλων είναι σημαντικό

Το σχήμα των δοντιών

Για να το πετύχετε αυτό ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει κάποια συγκεκριμένη ποσότητα δοντιού. Αυτό τους δίνει μια ιδέα για το πόσο παχιά πρέπει να είναι η οδοντική στεφάνη. Το πάχος θα καθορίσει πόσο στιβαρή και ανθεκτική θα είναι η κορώνα. Και εάν χρησιμοποιούνται στεφάνες από πορσελάνη, η αφαίρεση του δοντιού γίνεται για να διασφαλιστεί μια ζωντανή ημιδιαφάνεια. Το ελάχιστο πάχος του εξαγόμενου δοντιού είναι γενικά 2 mm για το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής στεφάνης. Πρέπει λοιπόν να καταλάβετε ότι κάθε δόντι που προετοιμάζεται για τα βήματα της οδοντικής στεφάνης θα πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 2 χιλιοστά. Και αυτό συμβαίνει στο δόντι από κάθε πλευρά. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κοπής, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει επίσης κάθε είδους τερηδόνα ή σφραγίσματα δοντιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει ένα μεγάλο κομμάτι δοντιού.

Το τριμάρισμα δεν είναι το μόνο σημαντικό μέρος της αρχικής διαδικασίας στην κατασκευή των βημάτων οδοντικής στεφάνης. Το δεύτερο μέρος είναι το κόψιμο του δοντιού στο συγκεκριμένο σχήμα του. Θα του δοθεί μια κωνική μορφή καθώς αυτό βοηθά στη στερέωση της κορώνας. Το σχήμα του δοντιού βοηθά στην παροχή σταθερότητας και διατηρεί το στέμμα στη θέση του. Σε περίπτωση που το δόντι σπάσει ή καταστραφεί σε μεγάλη ποσότητα, ο οδοντίατρός σας θα κατασκευάσει πρώτα ένα δόντι με τη βοήθεια ενός υλικού σφράγισης. Αυτό κάνει το δόντι ψηλότερο και βοηθά στη σταθεροποίηση της οδοντικής στεφάνης.

Αποτύπωση των δοντιών σας

Μόλις διαμορφωθεί το δόντι, ο οδοντίατρός σας θα το χρησιμοποιήσει για να κάνει ένα αντίγραφό του παίρνοντας ένα αποτύπωμα. Η εντύπωση μπορεί να ληφθεί με τη συμβατική μέθοδο (με τη βοήθεια πάστας ή ένωσης που μοιάζει με στόκο). Το υλικό που χρησιμοποιείται στις συμβατικές μεθόδους ονομάζεται «υλικό αποτύπωσης».

Η άλλη μέθοδος που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρός σας ονομάζεται Optical Dental Impression. Σε αυτή τη διαδικασία, ο οδοντίατρός σας θα χρησιμοποιήσει μια εύχρηστη κάμερα που μοιάζει με ραβδί. Αυτό ονομάζεται ενδοστοματικός σαρωτής.

Και στις δύο μεθόδους, το αποτύπωμα αποστέλλεται στο εργαστήριο. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη συμβατική μέθοδο η αποτύπωση αποστέλλεται φυσικά και στην οπτική μέθοδο αποστέλλεται ηλεκτρονικά.

Το εργαστήριο στη συνέχεια θα δημιουργήσει το στέμμα και θα το στείλει πίσω στην οδοντιατρική κλινική. Ο χρόνος αναμονής είναι δύο εβδομάδες.

Λήψη προσωρινής οδοντικής στεφάνης

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο χρόνος αναμονής για να λάβετε το στέμμα από το εργαστήριο είναι δύο εβδομάδες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα αποκτήσετε μια προσωρινή οδοντική στεφάνη.

Η τελική διαδικασία

Μόλις τελειώσουν όλες αυτές οι διαδικασίες θα έρθετε για την τοποθέτηση της οδοντικής στεφάνης. Πρώτα, η προσωρινή κορώνα σας θα αφαιρεθεί. Αυτό θα γίνει υπό την επίδραση της αναισθησίας. Πριν γίνει η τσιμεντοποίηση ο οδοντίατρός σας θα ελέγξει εάν η στεφάνη εφαρμόζει σωστά και κομπλιμέντα στα άλλα δόντια σας ή όχι. Μόλις βεβαιωθούν για την εμφάνιση και την εφαρμογή, θα κολλήσουν την οδοντική στεφάνη στα δόντια σας.