Γιατί έχει σημασία ο οδοντιατρικός έλεγχος

Η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο δεν θα είναι ποτέ το αγαπημένο μας ραντεβού, αλλά παραμένει ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τη μακροπρόθεσμη στοματική και γενική μας υγεία. Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός και η παρακολούθηση αυτών των ραντεβού θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να αποτυγχάνουν να βρουν χρόνο στο πολυάσχολο πρόγραμμά τους για να επισκεφτούν τον οδοντίατρό τους ή θεωρούν ότι οι εξετάσεις είναι περιττές δαπάνες. Αυτό είναι ένα λάθος που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το χαμόγελό τους και την υγεία του στόματος και του σώματός τους. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για το γιατί οι οδοντιατρικοί έλεγχοι έχουν σημασία.

Η σημασία των οδοντιατρικών ελέγχων

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να κάνετε τον οδοντιατρικό έλεγχο προτεραιότητα για εσάς και την οικογένειά σας.

Ο κύριος λόγος είναι ότι οι τακτικοί οδοντιατρικοί έλεγχοι παρέχουν στον οδοντίατρό σας την ευκαιρία να παρακολουθεί την υγεία και την κατάσταση των δοντιών και του στόματός σας. Πολλά οδοντικά προβλήματα εξελίσσονται αργά, και όταν σας επισκέπτεται αρκετά συχνά ο οδοντίατρός σας, είναι πιο πιθανό να τα αντιμετωπίσει γρήγορα προτού προλάβουν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα δόντια σας ή στη στοματική σας υγεία. Αυτό περιλαμβάνει τη φθορά και, βασικά, την ασθένεια των ούλων.

Η πρόληψη της ουλίτιδας πρέπει να αποτελεί τεράστια προτεραιότητα για όλους. Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση μπορεί να φαίνεται αβλαβής, αλλά εάν αφεθεί να αναπτυχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από εξουθενωτικά συμπτώματα και σοβαρές συνέπειες για την υγεία των δοντιών και του σώματός σας. Η ασθένεια των ούλων εμφανίζεται όταν η πλάκα που σχηματίζεται σε ακάθαρτα δόντια εξαπλώνεται στα ούλα, προκαλώντας φλεγμονή και μόλυνση. Στα πρώτα στάδια, μπορεί να αναστραφεί, αλλά όταν εξελιχθεί γίνεται γνωστή ως περιοδοντίτιδα και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αποστήματα, απώλεια δοντιών και ακόμη και απώλεια οστού στη γνάθο. Μελέτες έχουν επίσης βρει μια σχέση μεταξύ της περιοδοντίτιδας και της ανάπτυξης χρόνιων γενικών προβλημάτων υγείας όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και άλλα. Αυτό σημαίνει ότι εάν αναπτύξετε ασθένεια των ούλων, θα μπορούσατε να θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο και για πολλά άλλα προβλήματα υγείας.

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και όταν παρακολουθείτε τακτικές οδοντιατρικές εξετάσεις, ο οδοντίατρός σας έχει την καλύτερη ευκαιρία να εντοπίσει έγκαιρα τα προβλήματα που αναπτύσσονται και να κανονίσει την έγκαιρη θεραπεία. Αυτό μπορεί:

Αποτρέψτε σοβαρές βλάβες στη λειτουργία των δοντιών σας
Διατηρήστε την εμφάνιση των δοντιών σας
Αποτρέψτε την ανάγκη για εκτεταμένη οδοντιατρική θεραπεία
Εξοικονομήστε χρήματα για την οδοντιατρική φροντίδα
Παρατείνετε τη στοματική σας υγεία και σας βοηθά να διατηρήσετε τα δόντια σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Πόσο συχνά πρέπει να κάνω οδοντιατρικό έλεγχο;

Κάθε ασθενής είναι μοναδικός και έτσι η ακριβής συχνότητα με την οποία πρέπει να κάνετε οδοντιατρικές εξετάσεις θα ποικίλλει σχεδόν σίγουρα μεταξύ των ασθενών και θα μπορούσε ακόμη και να αλλάξει για εσάς ανάλογα με την κατάσταση των δοντιών σας. Σε ασθενείς με αρκετά υγιές στόμα και χωρίς εμφανείς οδοντιατρικές ανησυχίες, συνήθως συνιστώνται έλεγχοι δύο φορές το χρόνο. Ωστόσο, εάν υποβάλλεστε σε οδοντιατρική θεραπεία ή υπάρχει πιθανό πρόβλημα να αναπτυχθεί, το χρονικό διάστημα μεταξύ των ραντεβού θα είναι σχεδόν σίγουρα μικρότερο. Είναι σημαντικό να τηρείτε το χρονοδιάγραμμα που σας έχει δώσει ο οδοντίατρός σας, καθώς θα είναι σε θέση να κάνει μια ακριβή σύσταση που έχει κατά νου τα καλύτερα συμφέροντά σας.