Γιατί είναι σημαντικές οι οδοντικές ακτινογραφίες;

Αυτή η μορφή διαγνωστικής εξέτασης μπορεί να βοηθήσει στην ανίχνευση τυχόν κρυφών προβλημάτων στο οστό της γνάθου, στα δόντια ή στα ούλα. Είναι ασφαλές και χρήσιμο για τον καθορισμό της θεραπείας που μπορεί να σας βοηθήσει περισσότερο. Η κατανόηση του γιατί οι οδοντικές ακτινογραφίες είναι σημαντικές μπορεί να σας βοηθήσει να τις λάβετε αμέσως για να διευκολύνετε τη θεραπεία σας. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες.

Γιατί οι ακτίνες Χ είναι σημαντικές

Οι οδοντικές ακτινογραφίες είναι σημαντικές για τον εντοπισμό των προσκρουόμενων δοντιών και των κοιλοτήτων. Είναι ένα απλό και μη επεμβατικό εργαλείο που είναι τόσο πολύτιμο όσο μια θεραπεία οδοντικού καθαρισμού. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να παραγγείλει οδοντικές ακτινογραφίες κάθε χρόνο. Αυτές οι ακτινογραφίες μπορεί να συμβαίνουν πιο συχνά εάν ο οδοντίατρός σας παρακολουθεί τη θεραπεία ή το οδοντικό σας πρόβλημα. Εδώ είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα των οδοντικών ακτινογραφιών σας:

Το ιστορικό σας τερηδόνας
Η ηλικία σου
Τα συμπτώματα της στοματικής σας νόσου
Η τρέχουσα στοματική σας υγεία

Εάν είστε νέος ασθενής, θα χρειαστείτε ακτινογραφία δοντιών. Αυτό θα δώσει στον οδοντίατρό σας μια πλήρη εικόνα της στοματικής σας υγείας. Τα παιδιά θα χρειάζονται συχνότερες οδοντιατρικές ακτινογραφίες επειδή τα δόντια και τα οστά των γνάθων τους εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Οι οδοντικές ακτινογραφίες τους θα βοηθήσουν τους οδοντίατρούς τους να δουν εάν υπάρχουν προβλήματα με τα μωρά ή τα ενήλικα δόντια τους. Εδώ είναι οι άλλοι λόγοι για να κάνετε οδοντικές ακτινογραφίες:

Για την ανίχνευση της τερηδόνας που αναπτύσσεται κάτω από οδοντικές αποκαταστάσεις ή ανάμεσα στα δόντια
Για κηλίδες παθήσεων στο οστό της γνάθου
Για τον εντοπισμό διαφορετικών όγκων
Για να δείτε λοιμώξεις κάτω από τα ούλα

Για την ανίχνευση της ουλίτιδας
Για τον εντοπισμό των προσκρουόμενων δοντιών
Για την ανίχνευση λοιμώξεων στη ρίζα του δοντιού
Για προβολή αλλαγών στο στόμα

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να δει πώς αναπτύσσονται τα οστά και τα δόντια του παιδιού σας χρησιμοποιώντας οδοντικές ακτινογραφίες. Οποιαδήποτε αναπτυξιακά προβλήματα μπορούν να διορθωθούν αμέσως. Εάν υπάρχουν τραυματισμοί στο στόμα ή το πρόσωπό σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διαγνωστική εξέταση για να δει πόσο σοβαρή είναι η βλάβη. Η έγκαιρη ανίχνευση της βλάβης μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του προβλήματος.

Για τον προσδιορισμό της επιλεξιμότητας ενός ασθενούς για αποκαταστάσεις

Ο οδοντίατρός σας θα παραγγείλει οδοντικές ακτινογραφίες για να δει εάν μπορείτε να κάνετε θεραπείες, όπως οδοντοστοιχίες, οδοντικά εμφυτεύματα ή νάρθηκες. Οι εικόνες θα βοηθήσουν τον οδοντίατρό σας να εντοπίσει τα αραιωμένα μέρη του οστού της γνάθου σας. Μπορούν επίσης να εντοπίσουν τους οδοντιατρικούς χώρους που χρειάζονται αποκαταστάσεις.