Γιατί είναι σημαντικό να γνωρίζετε για τις οδοντικές κοιλότητες

Οδοντικές κοιλότητες – ένα πρόβλημα που θεωρούμε απλώς ένα ακόμη οδοντικό πρόβλημα είναι πραγματικά βασανιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω οδοντικά προβλήματα εάν δεν θεραπευτεί εγκαίρως. Ονομάζεται επίσης ως τερηδόνα ή τερηδόνα των δοντιών και προκαλείται από τα βακτήρια που κάνουν το οξύ ικανό να καταστρέψει το σμάλτο και την οδοντίνη, το στρώμα κάτω από το σμάλτο.

Σχηματισμός οδοντικών κοιλοτήτων

Το στόμα μας φιλοξενεί πολλά βακτήρια που γεννιούνται στο κολλώδες φιλμ που ονομάζεται πλάκα. Η σύνθεση της πλάκας είναι επαρκής για να γεννήσει βακτήρια. Αποτελείται από υπολείμματα τροφών, σάλιο και κάποιες άλλες ουσίες. Σχηματίζεται σε μέρη όπως

Ρωγμές, κοιλώματα ή αυλακώσεις στα πίσω δόντια
Ανάμεσα στα δόντια
Γύρω από οδοντικά σφραγίσματα ή γεφυρώσεις
Κοντά στη γραμμή των ούλων

Η ζάχαρη και οι υδατάνθρακες (από τα τρόφιμα που τρώμε) μετατρέπονται σε οξέα από αυτά τα βακτήρια και τα οξέα στη συνέχεια διαλύουν τα μέταλλα που υπάρχουν στο σμάλτο. Μόλις συμβεί αυτό, η διάβρωση του σμάλτου αρχίζει να τοποθετείται και δημιουργούνται κοιλώματα. Κατά τα αρχικά στάδια οι κοιλότητες είναι μικρότερες και με την πάροδο του χρόνου μεγαλώνουν. Τώρα μόλις διαβρωθεί η επιφάνεια, τα οξέα θα ρέουν μέσα στην επιφάνεια και έτσι θα καταστρέψουν την οδοντίνη. Τώρα που το σμάλτο και η οδοντίνη έχουν σπάσει, θα ξεκινήσουν οι οδοντικές κοιλότητες.

Συνιστάται πάντα να αντιμετωπίζονται οι οδοντικές κοιλότητες το συντομότερο δυνατό γιατί τα βακτήρια μπορούν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Θα παραχθούν και άλλα οξέα τα οποία θα εισχωρήσουν μέσα στο εσωτερικό στρώμα του δοντιού και αυτό γίνεται σοβαρό καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ρίζα του δοντιού και θα απαιτηθεί εξαγωγή δοντιού.

Ανίχνευση οδοντικών κοιλοτήτων

Στο αρχικό στάδιο θα είναι δύσκολο να ανιχνευθούν οι οδοντικές κοιλότητες καθώς ενδέχεται να μην έχουν εμφανή συμπτώματα. Ωστόσο, σε μεταγενέστερο στάδιο, όταν η τερηδόνα έχει διεισδύσει μέσα από το σμάλτο, τότε θα νιώσετε ευαισθησία και πόνο στα δόντια.

Διάγνωση οδοντικών κοιλοτήτων

Κάθε φορά που επισκέπτεστε την πλησιέστερη οδοντιατρική κλινική σας, ο οδοντίατρος θα αναζητά οδοντικές κοιλότητες με τη βοήθεια ενός εργαλείου που ονομάζεται εξερευνητής. Μπορεί να συμβεί πολύ σπάνια, αλλά μερικές φορές μπορεί να απαιτηθεί κάποια δύναμη για να τρυπήσει το σμάλτο, έτσι ώστε ο οδοντίατρός σας να μπορεί να διερευνήσει βαθύτερα.

Οι ακτινογραφίες θα γίνονται σύμφωνα με το πρόγραμμα, επειδή μπορούν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε νέα εξέλιξη σε σχέση με την τερηδόνα. Μπορεί επίσης να αποκαλύψει οποιαδήποτε περαιτέρω βλάβη στον πολφό και εάν απαιτείται ή όχι θεραπεία του ριζικού σωλήνα.

Εάν οι οδοντικές κοιλότητες εντοπιστούν σε πρώιμο στάδιο, μπορούν να θεραπευτούν, ωστόσο εάν έχουν εξαντλήσει το σμάλτο τότε δεν μπορεί να αναστραφεί. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την ένταση των οδοντικών κοιλοτήτων.