Γιατί ο γενικός οδοντίατρός σας συνιστά τακτικές ακτινογραφίες

Ένας γενικός οδοντίατρος είναι υπεύθυνος για την παροχή συνήθους στοματικής φροντίδας σε ασθενείς όλων των ηλικιών. Η τακτική στοματική φροντίδα συνήθως περιλαμβάνει καθαρισμούς, εξετάσεις, εφαρμογή φθορίου και ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες είναι συνήθως το πιο εύκολο μέρος της ρουτίνας στοματικής φροντίδας, ωστόσο, συχνά μπορεί να παραβλεφθούν ή να παραβλεφθούν. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε γιατί ένας γενικός οδοντίατρος συνιστά να κάνετε οδοντικές ακτινογραφίες σε τακτική βάση.

Ένας γενικός οδοντίατρος εξηγεί τη σημασία της τακτικής ακτινογραφίας
Παρακάτω είναι μια γρήγορη επισκόπηση του γιατί οι τακτικές ακτινογραφίες είναι τόσο σημαντικές. Εξετάστε αυτές τις πληροφορίες όταν εξετάζετε εάν θα υποβληθείτε ή όχι σε ακτινογραφίες σε ετήσια βάση.

Ανίχνευση και πρόληψη

Οι γενικοί οδοντίατροι συνιστούν τακτικές ακτινογραφίες για ασθενείς όλων των ηλικιών για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης και της πρόληψης. Ενώ η παραδοσιακή εξέταση της στοματικής κοιλότητας είναι πολύ σημαντική, οι ακτινογραφίες στην οδοντιατρική έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Παρέχουν στον γενικό οδοντίατρο μια καλύτερη εικόνα της στοματικής κοιλότητας, δείχνοντας όλες τις γωνίες, τις ρωγμές και τις δυσδιάκριτες περιοχές. Αυτό μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμο όταν προσπαθείτε να εντοπίσετε τυχόν ανωμαλίες ή ατέλειες που μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης ή κάποιας άλλης κατάστασης. Πολλές παθήσεις στοματικής υγείας είναι δύσκολο να εντοπιστούν χωρίς ακτινογραφίες, γι’ αυτό και συνιστώνται τακτικά, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο.

Ο άλλος λόγος που οι γενικοί οδοντίατροι συνιστούν ακτινογραφίες σε τακτική βάση είναι για την πρόληψη. Εκτός από την ανίχνευση προβλημάτων στοματικής υγείας, ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ακτινογραφίες για να κάνει προληπτικές συστάσεις. Για παράδειγμα, άτομα που παρουσιάζουν σημάδια αδύναμων δοντιών ή συρρίκνωση της γνάθου μπορούν να υποβληθούν στα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσουν την εξέλιξη οποιουδήποτε προβλήματος. Ο γενικός οδοντίατρος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ακτινογραφίες για να περιγράψει ένα προληπτικό σχέδιο για να διασφαλίσει ότι ο ασθενής παραμένει σε βέλτιστη υγεία.

Τι να ξέρετε

Οι ακτινογραφίες είναι γνωστό ότι προκαλούν άγχος σε ορισμένους ασθενείς λόγω της έκθεσης σε ακτινοβολία. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια και έχει γίνει πολλή έρευνα για να καθοριστεί εάν πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το συμπέρασμα των γενικών οδοντιάτρων είναι ότι οι ακτινογραφίες είναι ασφαλείς και παρουσιάζουν πολύ χαμηλό κίνδυνο. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλείς χωρίς ακτινογραφίες, καθώς διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν καλή στοματική υγεία.

Ενώ οι κίνδυνοι είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά χαμηλοί, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε με το πρώτο να είναι ότι οι γενικοί οδοντίατροι συνήθως συμβουλεύουν να μην κάνουν ακτινογραφίες οι έγκυες γυναίκες. Επιπλέον, δεν συνιστάται να υποβάλλονται σε ακτινογραφίες τα μωρά και τα νήπια καθώς βρίσκονται ακόμη σε ανάπτυξη.