Επιλογές Ορθοδοντικής Θεραπείας: Σιδεράκια και καθαροί ευθυγραμμιστές

Πολλοί άνθρωποι με στραβά ή συνωστισμένα δόντια υποβάλλονται σε ορθοδοντική θεραπεία για να ευθυγραμμίσουν εκ νέου το δάγκωμά τους. Ενώ συνήθως θεωρείται ως παιδική ανάγκη, η ορθοδοντική φροντίδα είναι επίσης απαραίτητη για πολλούς ενήλικες. Θέλετε να ισιώσετε τα δόντια σας αλλά δεν είστε σίγουροι ανάμεσα σε συμβατικούς νάρθηκες και καθαρούς ευθυγραμμιστές; Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για καθεμία από αυτές τις ορθοδοντικές θεραπείες και δείτε ποια επιλογή μπορεί να είναι πιο κατάλληλη για τις ανάγκες σας.

Συμβατικά σιδεράκια

Τα σιδεράκια λειτουργούν πιέζοντας αργά τα δόντια σας σε καλύτερη ευθυγράμμιση. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι ή να μην είναι κατάλληλο για εσάς:

Πλεονεκτήματα. Οι νάρθηκες αποτελούν την παραδοσιακή ορθοδοντική θεραπεία εδώ και δεκαετίες. Είναι γνωστά για την αντοχή τους καθώς δεν σπάνε, δεν θρυμματίζονται ή σπάνε εύκολα. Οι νάρθηκες λειτουργούν για κάθε τύπο ανωμαλίας, από μικρή έως σοβαρή. Είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για απίστευτα επιθετικές κινήσεις των δοντιών και μπορούν να διορθώσουν ακόμη και τα πιο περίπλοκα προβλήματα. Τα σιδεράκια είναι επίσης εξαιρετικά λειτουργικά. Μόλις συνδεθεί στα δόντια σας, η συσκευή στερεώνεται μόνιμα. Έτσι, λειτουργούν 24/7 για τη διάρκεια της θεραπείας σας. Τα σιδεράκια είναι επίσης πιο προσιτά σε σύγκριση με κάποιες άλλες θεραπείες ανόρθωσης.

Μειονεκτήματα. Γενικά χρειάζεται λίγος χρόνος για να συνηθίσουν οι ασθενείς τη συσκευή. Μπορεί να είναι άβολα όταν σφίγγονται τα καλώδια. Τα μεταλλικά συστατικά μπορεί επίσης να κόψουν ή να ερεθίσουν τους μαλακούς ιστούς μέσα στο στόμα σας, όπως τα μάγουλα, τα χείλη και τη γλώσσα. Επιπλέον, η χρήση τιράντες καθιστά πιο δύσκολο τον σωστό καθαρισμό του στόματός σας καθώς οι βραχίονες, τα καλώδια και οι απολινώσεις παρεμποδίζουν. Τα υπολείμματα φαγητού μπορεί να κολλήσουν κάτω από αυτά τα μέρη. Τα σιδεράκια περιορίζουν επίσης το τι μπορείτε να φάτε. Σε πολλούς ανθρώπους επίσης δεν αρέσει ότι τα σιδεράκια είναι πολύ αισθητά.

Clear Aligners: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Οι καθαροί ευθυγραμμιστές είναι ουσιαστικά πλαστικά αντίγραφα των δοντιών σας που πρέπει να φοράτε τουλάχιστον 22 ώρες την ημέρα. Η χρήση αυτής της συσκευής ασκεί ήπια πίεση στα δόντια σας για να τα επανατοποθετήσετε. Τα Clear aligners είναι μια εξαιρετική θεραπεία για λιγότερο περίπλοκα ορθοδοντικά προβλήματα. Οι ευθυγραμμιστές είναι κατασκευασμένοι από λείους, διαφανείς πλαστικούς δίσκους που δημιουργούνται από υπολογιστή, καθιστώντας τους ουσιαστικά αόρατους. Είναι συχνά η απάντηση για όσους αναζητούν μια πιο διακριτική ορθοδοντική λύση. Οι καθαρές ευθυγραμμίσεις είναι επίσης αφαιρούμενες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ακόμα τα αγαπημένα σας φαγητά. Αυτό κάνει επίσης το βούρτσισμα και το νήμα παιχνιδάκι, καθώς δεν υπάρχουν στηρίγματα και καλώδια για να ανησυχείτε. Φοριούνται άνετα και δεν επηρεάζουν την ομιλία σας.

Ενώ οι καθαροί ευθυγραμμιστές προσφέρουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, έχουν επίσης ορισμένα μειονεκτήματα. Δεν συνιστώνται για σοβαρές ορθοδοντικές περιπτώσεις. Εάν τα γεμάτα δόντια σας οφείλονται στο ότι η γνάθος σας είναι πολύ μικρή, αυτή η συσκευή δεν θα διορθώσει το πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και όταν τα προβλήματα με το δάγκωμα σας οφείλονται σε κακή ευθυγράμμιση της γνάθου. Υπάρχουν φορές που πρέπει να τοποθετηθούν κουμπιά στα πίσω δόντια σας για να διατηρηθούν οι ευθυγραμμιστές στη θέση τους. Αυτά τα κουμπιά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία όταν πρέπει να αφαιρέσετε τις ευθυγραμμίσεις για να φάτε, να πιείτε ή σε περιπτώσεις που δεν θα θέλατε να φορέσετε τις ευθυγραμμίσεις σας. Η ρουτίνα της οδοντιατρικής σας φροντίδας θα είναι η ίδια όπως θα καθαρίζατε το στόμα σας ως συνήθως. Αλλά θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας κάθε μετά από ένα γεύμα προτού βάλετε ξανά τα ευθυγράμμισά σας.