Επιπλοκές μετά την εξαγωγή των δοντιών σοφίας

Οι ασθενείς που έχουν εξαγωγή φρονιμίτη απολαμβάνουν καλύτερη οδοντική υγεία. Αυτός ο τύπος στοματικής χειρουργικής είναι μια από τις πιο κοινές επεμβάσεις στην πλειονότητα των οδοντιατρικών κλινικών. Ακόμα κι έτσι, ορισμένοι ασθενείς εξακολουθούν να υποφέρουν από επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση. Αν θέλετε να μάθετε τι επιπλοκές μπορεί να έχετε μετά την εξαγωγή φρονιμίτη, ορίστε τα γεγονότα.

Τραυματισμός νεύρων

Η εξαγωγή φρονιμίτη μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό του τριδύμου νεύρου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο και μυρμήγκιασμα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μούδιασμα στα ούλα, τη γλώσσα, τα δόντια, το κάτω χείλος και το πηγούνι. Αυτό συχνά διαρκεί έως και μερικούς μήνες. Ωστόσο, εάν το νεύρο είχε σοβαρή βλάβη, ο τραυματισμός του νεύρου μπορεί να γίνει μόνιμος.

Αυτός ο τύπος τραυματισμού μπορεί να διακόψει δραστηριότητες όπως το ποτό και το φαγητό. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τον τρόπο ομιλίας του ασθενούς λόγω της αδυναμίας στα χείλη και τη γλώσσα. Αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση. Οι οδοντίατροι προσέχουν πάντα να μην αγγίζουν το τρίδυμο νεύρο κατά την αφαίρεση των φρονιμιτών.

Στεγνή υποδοχή

Γνωστή και ως κυψελιδική οστείτιδα, η ξηρή κοιλότητα είναι μία από τις συχνές επιπλοκές της αφαίρεσης των φρονιμιτών. Αυτό συμβαίνει όταν δεν δημιουργείται θρόμβος αίματος στην υποδοχή του δοντιού. Ο θρόμβος αίματος μπορεί επίσης να εξαφανιστεί ή να απομακρυνθεί. Μια ξηρή κοιλότητα μπορεί να συμβεί περίπου τρεις έως πέντε ημέρες μετά την επέμβαση των φρονιμιτών.

Η υποδοχή προκαλεί παλλόμενο πόνο στην περιοχή της γνάθου ή των ούλων. Η ένταση μοιάζει πολύ με αυτή ενός πονόδοντου. Μια δυσάρεστη γεύση ή οσμή μπορεί επίσης να προέρχεται από την υποδοχή στεγνώματος. Η υποδοχή μπορεί να αποκαλύψει το οστό της γνάθου αντί για θρόμβο αίματος.

Η μη τήρηση των οδηγιών μετέπειτα φροντίδας του οδοντιάτρου μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρή υποδοχή. Η επίσκεψη στον οδοντίατρο μετά την εξαγωγή φρονιμίτη μπορεί να επιβεβαιώσει εάν ο ασθενής έχει ξηρή υποδοχή. Ο οδοντίατρος μπορεί να ξεπλύνει τα υπολείμματα από την υποδοχή. Στη συνέχεια, ο οδοντίατρος θα το καλύψει με ένα φαρμακευτικό επίδεσμο. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί μέχρι να επουλωθεί η υποδοχή.

Υπερβολική αιμορραγία

Ο ασθενής θα πρέπει να παρουσιάσει αιμορραγία εντός περίπου των πρώτων 12 ωρών μετά τη διαδικασία. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να σχηματιστεί ο θρόμβος αίματος πάνω από το σημείο εξαγωγής των φρονιμιτών. Ο οδοντίατρος θα παρέχει πάντα οδηγίες μετέπειτα φροντίδας για τη μείωση της αιμορραγίας. Οι ασθενείς πρέπει να ξεπλένουν το στόμα με αλατόνερο και να αποφεύγουν το κάπνισμα. Θα πρέπει να τρώνε μαλακές τροφές για να σώσουν το σημείο εξαγωγής από την υπερβολική πίεση μάσησης.

Οίδημα και πόνος

Αυτά είναι φυσιολογικά μετά από εξαγωγές δοντιών. Αυτά συνήθως διαρκούν μέσα στην πρώτη έως τρεις ημέρες μετά τη διαδικασία. Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν υπάρχει επίμονος πόνος, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί αμέσως τον οδοντίατρο.

Περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος

Μια διαδικασία όπως η εξαγωγή φρονιμίτη μπορεί να προκαλέσει στον ασθενή να βιώσει τρισμό για λίγο. Τρισμός είναι η δυσφορία ή ο περιορισμός στο άνοιγμα του στόματος. Εάν υπάρχει μεγάλη δυσκαμψία της γνάθου, ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα και συσκευές ανοίγματος της γνάθου. Υπάρχουν επίσης μυοχαλαρωτικά και θερμοθεραπεία για την αντιμετώπιση αυτής της επιπλοκής.