Καταρρίπτοντας 5 μύθους που σχετίζονται με τη στοματική υγιεινή

Η εξάλειψη των ψευδαισθήσεων σχετικά με τη στοματική υγεία βοηθά στη βελτίωση των προσπαθειών προσωπικής στοματικής υγιεινής για ένα υπέροχο και υγιές χαμόγελο. Εάν παραμένετε ενημερωμένοι, συμβαδίζετε με τη ρουτίνα στοματικής υγιεινής σας, οι επισκέψεις σας στην οδοντιατρική κλινική μειώνονται κατά πολύ και διασφαλίζεται επίσης ότι γίνεται ευκολότερη η φροντίδα της στοματικής σας υγείας.

Παρανόηση #1 – Χωρίς πόνο σημαίνει ότι τα δόντια είναι υγιή

Απλά για να γνωρίζετε: Η φθορά των δοντιών, ευρέως γνωστή ως τερηδόνα, δεν θα προκαλέσει γενικά πόνο, ωστόσο, όταν η κατάσταση γίνει σοβαρή. Μόλις ξεκινήσει το στάδιο του πόνου, θα πρέπει να υποβληθείτε σε ολοκληρωμένες χειρουργικές επεμβάσεις και αυτό θα αυξήσει επίσης το κόστος. Μερικές από τις πιο επικίνδυνες στοματικές διαταραχές, όπως ο καρκίνος του στόματος και η ασθένεια των ούλων, συνήθως δεν προκαλούν καθόλου πόνο. Είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθείτε το προγραμματισμένο οδοντιατρικό πρόγραμμα.

Εσφαλμένη αντίληψη #2 – Η τερηδόνα μπορεί να προκληθεί μόνο από γλυκά

Αισθανόμαστε ωραία όταν τρώμε γλυκά, αλλά ξέρετε ότι η κατανάλωση γλυκών θα βοηθήσει τα βακτήρια να τα καταναλώσουν και σε αυτή τη διαδικασία, παράγεται οξύ. Αυτό το οξύ θα λιώσει το σμάλτο του δοντιού, το οποίο οδηγεί σε τερηδόνα ή τερηδόνα. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται όταν καταναλώνετε οτιδήποτε είναι άμυλο ή υδατάνθρακας. Ταυτόχρονα κράκερ, ψωμί, πατατάκια, φρούτα, φυστικοβούτυρο και ζυμαρικά, έχουν το ίδιο αποτέλεσμα στα δόντια σας.

Παρανόηση #3 – Σταματήστε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα όταν τα ούλα αρχίζουν να αιμορραγούν

Το κύριο σημάδι της νόσου των ούλων είναι η αιμορραγία των ούλων. Λόγω έλλειψης στοματικής υγιεινής, η βακτηριακή λοίμωξη θα προκαλέσει φλεγμονή των ούλων σας. Ωστόσο, με τη βοήθεια του τακτικού βουρτσίσματος και του οδοντικού νήματος, θα έχετε πιο υγιή ούλα και δύσκολα θα αιμορραγούν. Ταυτόχρονα, η φλεγμονή των ούλων μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από την καλύτερη πρακτική στοματικής υγιεινής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να δείτε πρόοδο εάν πλύνετε τα δόντια σας με χλιαρό αλατόνερο και συνεχίσετε να βουρτσίζετε και να χρησιμοποιείτε νήμα.

Παρανόηση #4 – Τα λευκότερα δόντια σημαίνει ότι τα δόντια μου είναι υγιή

Αυτό είναι εντελώς άσχετο γιατί αν έχετε υγιή δόντια δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα λευκά. Αντίθετα, τα πιο λευκά δόντια δεν μπορούν να αποκαλύψουν εάν υπάρχει μόλυνση ή κοιλότητα μεταξύ των δοντιών. Παρόλο που ένα μαργαριταρένιο λευκό δόντι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε υγιή δόντια, εξακολουθεί να είναι ωραίο να έχετε φυσικά λευκά δόντια.

Παρανόηση #5 – Η τερηδόνα είναι πιο εμφανής στα παιδιά

Η τερηδόνα ή η τερηδόνα μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Έχουμε την τάση να υποθέτουμε ότι τα παιδιά έχουν κακή πρακτική βουρτσίσματος και είναι πολύ επιρρεπή στην τερηδόνα. Οι κοιλότητες σχηματίζονται όταν τα βακτήρια γίνονται η αιτία της απώλειας των δοντιών με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται το σμάλτο των δοντιών. Αυτό, σε εύθετο χρόνο, σχηματίζει μια τρύπα στο δόντι. Αυτό παρατηρείται συνήθως σε άτομα με κακές συνήθειες στοματικής υγιεινής και είναι ανεξαρτήτως ηλικίας.