Ποια είναι η διαδικασία λήψης οδοντικών εμφυτευμάτων;

Η επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι μια διαδικασία αποκατάστασης για την αντικατάσταση δοντιών που λείπουν ή έχουν υποστεί βλάβη. Οι μεταλλικοί στύλοι αντικαθιστούν τις ρίζες των δοντιών, παρέχοντας μια σταθερή βάση για τεχνητά δόντια. Τα εμφυτεύματα είναι μια κοινή εναλλακτική λύση στις γέφυρες ή τις οδοντοστοιχίες. Είναι μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για άτομα που έχουν βιώσει κακή εφαρμογή οδοντοστοιχιών. Η επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων συχνά περιλαμβάνει πολλές διαδικασίες.

Υποψήφιοι για Οδοντικά Εμφυτεύματα

Οι χειρουργοί τοποθετούν οδοντικά εμφυτεύματα στο οστό της γνάθου, όπου λειτουργούν ως ρίζες για τεχνητά δόντια. Το υλικό του εμφυτεύματος συγχωνεύεται με το οστό της γνάθου, διασφαλίζοντας ότι τα εμφυτεύματα παραμένουν στη θέση τους. Μπορεί να είστε υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα:

Εάν σας λείπουν ένα ή περισσότερα δόντια
Εάν έχετε πλήρως ανεπτυγμένο οστό της γνάθου
Εάν έχετε υγιή στοματικό ιστό
Εάν έχετε επαρκή οστά για να κρατήσετε τα εμφυτεύματα
Εάν δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να φοράτε οδοντοστοιχίες
Εάν δεν έχετε καταστάσεις υγείας που επηρεάζουν την επούλωση
Εάν δεν καπνίζετε

Τα οδοντικά εμφυτεύματα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ομιλίας σας.

Διαδικασία λήψης οδοντικών εμφυτευμάτων

Υπάρχουν πολλά στάδια στη διαδικασία οδοντικών εμφυτευμάτων. Είναι οι εξής:

Αφαίρεση του κατεστραμμένου δοντιού/δοντιών
Προετοιμασία του οστού της γνάθου, που μπορεί να περιλαμβάνει μόσχευμα
Τοποθέτηση του οδοντικού εμφυτεύματος
Επούλωση και ανάπτυξη των οστών
Τοποθέτηση του κολοβώματος
Τοποθέτηση του τεχνητού δοντιού

Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες και θα εξαρτηθεί από το εάν ο ασθενής χρειάζεται οστικό μόσχευμα. Η διάρκεια θα εξαρτηθεί επίσης από τα υλικά που χρησιμοποιούνται και τη συγκεκριμένη τεχνική.

Λήψη οστικού μοσχεύματος

Ο οδοντίατρος μπορεί να συστήσει τη μεταμόσχευση εάν το οστό της γνάθου του ασθενούς είναι ανεπαρκές ή όχι αρκετά παχύ. Ένα οστικό μόσχευμα βοηθά στην υποστήριξη του εμφυτεύματος δημιουργώντας μια σταθερή βάση. Το μοσχευμένο οστό μπορεί να προέρχεται από άλλη θέση του σώματος ή μπορεί να είναι ένα συνθετικό οστικό μόσχευμα. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να αναπτυχθεί επαρκώς το μοσχευμένο οστό για να υποστηρίξει ένα εμφύτευμα. Μερικοί ασθενείς χρειάζονται μικρό μόσχευμα που μπορούν να πραγματοποιήσουν οι χειρουργοί παράλληλα με τη χειρουργική επέμβαση εμφυτευμάτων.

Τοποθέτηση Οδοντικών Εμφυτευμάτων

Κατά την τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων, οι στοματοχειρουργοί δημιουργούν μια τομή στα ούλα για να εκθέσουν το οστό. Στη συνέχεια τρυπούν βαθιά στο οστό για να συγκρατήσουν τον στύλο του οδοντικού εμφυτεύματος. Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος στο οστό, υπάρχει μια περίοδος αναμονής για να επιτραπεί η ανάπτυξη και η σύντηξη με το οστό. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως οστεοενσωμάτωση και μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες. Μπορείτε να πάρετε μια προσωρινή οδοντοστοιχία για να την τοποθετήσετε στο κενό καθώς περιμένετε.

Τοποθέτηση του κολοβώματος

Μετά την οστεοενσωμάτωση ακολουθεί η διαδικασία τοποθέτησης του κολοβώματος. Είναι το τμήμα όπου θα στερεωθεί η κορώνα. Η μικρή χειρουργική επέμβαση γίνεται συνήθως με τοπική αναισθησία. Ο χειρουργός ανοίγει το κόμμι για να φτάσει στο εμφύτευμα πριν σταθεροποιήσει το στήριγμα και σφραγίσει τον ιστό των ούλων.

Μερικές φορές, οι στοματοχειρουργοί προσαρτούν το κολόβωμα ταυτόχρονα με τον στύλο του εμφυτεύματος. Μετά την τοποθέτηση του κολοβώματος, οι ασθενείς περιμένουν περίπου δύο εβδομάδες. Επιτρέπει στα ούλα να επουλωθούν πριν οι χειρουργοί προσαρτήσουν το τεχνητό δόντι.

Ο οδοντίατρος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τεχνητά δόντια για οδοντικά εμφυτεύματα. Οι αποτυπώσεις στο στόμα θα σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι θα έχετε κορώνες με ρεαλιστική εμφάνιση. Ακολουθήστε τις μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού για αποτελεσματική επούλωση. Αποφύγετε συνήθειες, όπως το κάπνισμα, που μπορεί να προκαλέσουν αποτυχία εμφυτεύματος.