Ποια είναι τα βήματα για τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα;

Εάν έχετε λοίμωξη στο κεντρικό τμήμα του δοντιού σας, πιθανότατα θα παραπεμφθείτε για μια διαδικασία που ονομάζεται θεραπεία ριζικού σωλήνα. Ο ριζικός σωλήνας έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί τη μόλυνση στην καρδιά ενός δοντιού και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για να σωθεί το δόντι από βέβαιο θάνατο ή εξαγωγή. Έχει κακή φήμη, αλλά τα σύγχρονα αναισθητικά, τα εργαλεία και οι τεχνικές σημαίνουν ότι ο ριζικός σωλήνας δεν είναι πλέον τόσο τρομακτικός όσο θα έλεγε η φήμη του. Στην πραγματικότητα, είναι μια εξαιρετικά συχνά εκτελούμενη διαδικασία που έχει σώσει εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο από την απώλεια δοντιών.

Γνωρίζουμε ότι οποιαδήποτε οδοντιατρική θεραπεία μπορεί να είναι τρομακτική, αν δεν την έχετε ξαναζήσει. Για αυτόν τον λόγο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό οι ασθενείς να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ένας ριζικός σωλήνας κανονικά εκτελείται σε πολλά βήματα. Για να σας βοηθήσουμε να ξέρετε τι να περιμένετε, ορίστε τι πρέπει να γνωρίζετε για τα διαφορετικά στάδια της θεραπείας του ριζικού σωλήνα.

Παρασκευή

Προτού μπορέσετε να κάνετε τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα σας, θα χρειαστεί πρώτα να υποβληθείτε σε ακτινογραφίες του προσβεβλημένου δοντιού. Αυτό επιτρέπει στον οδοντίατρό σας να οπτικοποιήσει τον ριζικό σωλήνα και να εκτιμήσει την έκταση τυχόν βλάβης πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία.

Η ημέρα του ριζικού σας καναλιού

Το πρώτο βήμα του ριζικού σωλήνα εστιάζει στην αφαίρεση μολυσμένου υλικού από το εσωτερικό του ριζικού σωλήνα. Αυτό γίνεται με τη χρήση τοπικού αναισθητικού, αν και μπορεί να είναι δυνατό να κάνετε κάποια καταστολή εάν είστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη θεραπεία.

Αφαίρεση του πολτού

Θα τοποθετήσετε ένα λαστιχένιο φύλλο γύρω από το δόντι για να το διατηρείτε στεγνό κατά τη διάρκεια της θεραπείας και για να σας εμποδίσει να καταπιείτε οποιαδήποτε από τις χημικές ουσίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο οδοντίατρός σας. Ο οδοντίατρός σας θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο πάνω μέρος του δοντιού σας και αυτό θα αποκαλύψει ένα μέρος του δοντιού που ονομάζεται πολτός. Αυτός είναι ο μαλακός ιστός στο κέντρο του δοντιού. Οποιοσδήποτε μολυσμένος πολτός θα αφαιρεθεί και εάν έχετε απόστημα (πυονικό πρήξιμο) θα αποστραγγιστεί.

Καθαρισμός του καναλιού της ρίζας

Μόλις αφαιρεθεί ο μολυσμένος πολφός, ο οδοντίατρός σας θα στρέψει την προσοχή του στον ριζικό σωλήνα. Όχι μόνο θα αφαιρεθεί οποιοσδήποτε μολυσμένος ιστός μέσα από τους ριζικούς σωλήνες του προσβεβλημένου δοντιού, αλλά και τα ίδια τα κανάλια θα μεγεθυνθούν χρησιμοποιώντας μια σειρά από μικρά αρχεία. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα μεγαλύτερα δόντια έχουν συνήθως δύο ή τρεις ριζικούς σωλήνες, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να πάρει χρόνο και μπορεί να απαιτήσει περισσότερες από μία επισκέψεις στον οδοντίατρό σας.

Σφράγιση του δοντιού

Μόλις ο οδοντίατρός σας βεβαιωθεί ότι οι ριζικοί σωλήνες είναι εντελώς καθαροί, ένα φάρμακο μπορεί να εισαχθεί στους ριζικούς σωλήνες για να αποφευχθεί η επαναμόλυνση και το δόντι σας θα σφραγιστεί χρησιμοποιώντας ένα προσωρινό σφράγισμα ή στεφάνη και θα αφεθεί να ξεκουραστεί. Εάν ο οδοντίατρός σας ανησυχεί ότι μπορεί να έχετε λοίμωξη, μπορεί να σας χορηγηθούν και αντιβιοτικά.

Επιστρέφοντας για να γεμίσουν τα κανάλια της ρίζας σας

Περίπου μια εβδομάδα αργότερα, ο οδοντίατρός σας θα σας ζητήσει να επιστρέψετε για το δεύτερο μέρος της θεραπείας του ριζικού σωλήνα σας. Αυτό περιλαμβάνει την αφαίρεση της προσωρινής πλήρωσης και, με την προϋπόθεση ότι ο ριζικός σωλήνας είναι ακόμα καθαρός και δεν παρουσιάζει σημάδια επαναμόλυνσης, γεμίζει μόνιμα τα κανάλια. Αυτό βοηθά στη σφράγιση του δοντιού και αποτρέπει την επαναμόλυνση. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται μόνιμο σφράγισμα ή στεφάνη για τη σφράγιση του δοντιού, ολοκληρώνοντας τη θεραπεία.

Τι γίνεται αν η μόλυνση έχει επιστρέψει όταν επιστρέψω για έλεγχο των ριζικών σωλήνων;

Εάν υπάρχει κάποιο σημάδι μόλυνσης όταν επιστρέψετε για το δεύτερο μέρος της θεραπείας σας, πιθανότατα θα χρειαστεί να επαναλάβετε τα μεσαία στάδια της θεραπείας για να αφαιρέσετε τελικά όλα τα ίχνη του άρρωστου ιστού. Ο οδοντίατρός σας θα είναι σε θέση να σας συμβουλεύσει εάν συμβαίνει αυτό.