Πότε να αποκτήσετε οδοντιατρικές κορώνες

Οι οδοντικές στεφάνες είναι καλύμματα που τοποθετούνται πάνω από δόντια που είναι κατεστραμμένα, φθαρμένα ή φαίνονται αισθητικά ευχάριστα. Οι στεφάνες παρέχουν τόσο λειτουργική όσο και αισθητική βελτίωση αναδημιουργώντας τη φυσική δομή του δοντιού. Συνήθως κατασκευάζονται από πορσελάνη, κεραμικό, κράμα μετάλλων ή συνδυασμό αυτών. Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τις οδοντικές στεφάνες είναι «Πότε να αποκτήσετε οδοντικές στεφάνες». Οι οδοντικές στεφάνες είναι μια αποτελεσματική μέθοδος που χρησιμοποιείται στη θεραπεία διαφόρων οδοντικών προβλημάτων. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν απαιτείται οδοντική στεφάνη. Οι πιο συνηθισμένες περιπτώσεις όπου απαιτείται οδοντική στεφάνη είναι οι εξής:

Κατεστραμμένα δόντια

Σπασμένα ή ραγισμένα δόντια: Κατάγματα ή ρωγμές μπορεί να εμφανιστούν σε φυσικά δόντια ως αποτέλεσμα τραύματος, ατυχημάτων ή υπερβολικού τριξίματος των δοντιών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να απαιτηθεί οδοντική στεφάνη για την αποκατάσταση της λειτουργίας και της αισθητικής του δοντιού.

Σοβαρά κατεστραμμένα δόντια: Οι οδοντικές στεφάνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επανορθωτική θεραπεία σε δόντια που έχουν χαλάσει άσχημα.
Αντικατάσταση μεγάλων σφραγισμάτων: Οι στεφάνες είναι κατάλληλες για τη διατήρηση της δομής του δοντιού σε περιπτώσεις μεγάλων κοιλοτήτων ή όπου τα παλιά σφραγίσματα έχουν αποτύχει.

Αισθητικές διορθώσεις

Αλλαγές χρώματος: Οι πορσελάνινες ή κεραμικές στεφάνες μπορεί να προτιμώνται για αλλαγές χρώματος που δεν μπορούν να επιτευχθούν με διαδικασίες λεύκανσης δοντιών.
Αλλαγές σχήματος ή μεγέθους: Οι στεφάνες μπορούν να εφαρμοστούν για αισθητικούς σκοπούς σε περίπτωση διαταραχών του σχήματος και του μεγέθους των δοντιών που είναι συγγενείς ή συμβαίνουν ως αποτέλεσμα ατυχημάτων.

Οδοντικά Εμφυτεύματα

Η λειτουργία και η αισθητική του δοντιού που λείπει ολοκληρώνεται με στεφάνες που τοποθετούνται στα οδοντικά εμφυτεύματα που εφαρμόζονται για την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν.

Στήριξη και Τοποθέτηση Οδοντιατρικών Γεφυρών

Σε περιπτώσεις που λείπουν δόντια, μπορεί να χρειαστούν οδοντικές στεφάνες για τη στήριξη και την ασφαλή τοποθέτηση των γεφυρών.

Προστασία της Δομής του Δοντιού

Μπορεί να υπάρχει φθορά στη δομή του δοντιού για λόγους όπως το υπερβολικό τρίξιμο των δοντιών, η λανθασμένη τεχνική βουρτσίσματος των δοντιών ή η υπερβολική κατανάλωση όξινων τροφών. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούν να χρησιμοποιηθούν οδοντικές στεφάνες για την προστασία της δομής του δοντιού.

Μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα

Μετά τη θεραπεία του ριζικού σωλήνα, η δομή των δοντιών γίνεται αδύναμη και ευαίσθητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μια στεφάνη είναι κατάλληλη για να αυξήσει τη δύναμη και την ανθεκτικότητα του δοντιού.

Από ποια υλικά κατασκευάζονται οι οδοντικές κορώνες;

Μια οδοντική στεφάνη χρησιμοποιείται για να αναδημιουργήσει το αρχικό σχήμα μιας σταθερής πρόθεσης για να καλύψει το θεραπευμένο δόντι μετά από τραύμα ή κάταγμα του δοντιού. Η εσωτερική δομή της οδοντικής στεφάνης είναι κατασκευασμένη από ζιρκόνιο, μέταλλο ή αναμορφωμένο κεραμικό. Η εξωτερική του δομή είναι κατασκευασμένη από πολύτιμα κράματα όπως χρυσός, πλατίνα και χρώμιο-κοβάλτιο ή ρητίνη ή κεραμικά.

Οδοντική κορώνα ζιρκονίου

Η οδοντική στεφάνη ζιρκονίου είναι μια αποτελεσματική λύση για την αποκατάσταση και την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Ενώ το εξωτερικό μέρος είναι κατασκευασμένο από κεραμικό, το ζιρκόνιο χρησιμοποιείται στην εσωτερική δομή για να δώσει αντοχή στην πρόσθεση. Αυτός ο τύπος πρόσθεσης έχει πολύ υψηλή αντοχή και αισθητική εμφάνιση που δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο υλικό. Οι κορώνες ζιρκονίου είναι ελαφρύτερες και πιο ανθεκτικές από τις μεταλλοκεραμικές κορώνες.

Κεραμική οδοντιατρική κορώνα

Μια κεραμική κορώνα αποτελείται από δύο μέρη: την εσωτερική δομή από μέταλλο ή το εξωτερικό μέρος από κράματα πολύτιμων μετάλλων όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Αυτός ο τύπος πρόσθεσης είναι πολύ ανθεκτικός και ταιριάζει καλά με τη δομή των δοντιών του ασθενούς. Είναι πετυχημένο και από πλευράς αισθητικής.