Πότε χρειάζεστε ριζικό σωλήνα;

Η Αμερικανική Ένωση Ενδοδοντιστών συνιστά ανεπιφύλακτα έναν ριζικό σωλήνα εάν η οδοντική ρίζα και ο πολφός σας είναι κατεστραμμένα ή μολυσμένα. Αυτή η διαδικασία έχει ως στόχο να ανακουφίσει τον πόνο και την ενόχλησή σας. Ο οδοντίατρός σας θα αξιολογήσει πρώτα το δόντι σας και στη συνέχεια θα προτείνει αυτή τη θεραπεία για να σώσει το δόντι σας. Το να γνωρίζετε πότε χρειάζεστε ριζικό σωλήνα μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για αυτό. Εδώ είναι οι λεπτομέρειες.

Ευαισθησία στη θερμοκρασία

Μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα εάν το δόντι σας πονάει όταν τρώτε ή πίνετε κάτι ζεστό ή κρύο. Ο οξύς πόνος επιμένει ακόμα και αφού σταματήσετε να τρώτε ή να πίνετε. Αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σας πει ότι τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία του δοντιού σας είναι κατεστραμμένα ή μολυσμένα. Θα χρειαστείτε ριζικό σωλήνα εάν ο πόνος σας εμποδίζει να απολαύσετε το φαγητό.

Συνεχής Πόνος

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία ριζικού σωλήνα. Ο πόνος δεν θα σταματήσει οριστικά. Μπορεί μερικές φορές να εξαφανίζεται, αλλά πάντα επιστρέφει. Ο πόνος μπορεί να είναι βαθιά στο οστό της γνάθου σας. Αυτό θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα άλλα δόντια και το πρόσωπό σας. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας αμέσως εάν έχετε αυτό το είδος πόνου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να μάθετε εάν πρέπει να διορθώσετε το πρόβλημα με έναν επείγοντα ριζικό σωλήνα.

Οδοντικός αποχρωματισμός

Μια μόλυνση του πολφού μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό των δοντιών. Η τερηδόνα ή το τραύμα μπορεί να βλάψει τις οδοντικές ρίζες σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γκριζωπή ή σκοτεινή εμφάνιση. Ο αποχρωματισμός σηματοδοτεί το θάνατο του πολτού. Το δόντι πεθαίνει επειδή δεν λαμβάνει αρκετό αίμα. Αυτό είναι ένα σαφές σημάδι ότι χρειάζεστε ριζικό σωλήνα.

Ο αποχρωματισμός των δοντιών είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί εάν συμβεί στα μπροστινά δόντια. Ένας οδοντιατρικός έλεγχος θα επιτρέψει στον οδοντίατρό σας να δει εάν υπάρχουν επίσης αποχρωματισμένα δόντια στην πλάτη. Ο οδοντίατρός σας θα αποφασίσει εάν χρειάζεστε άμεσα ριζικό σωλήνα ή θα το προγραμματίσει για το επόμενο ραντεβού σας. Η άμεση θεραπεία του δοντιού μπορεί να το σώσει και να αποτρέψει περαιτέρω μόλυνση.

Πρήξιμο των ούλων

Αυτό μπορεί να συμβεί κοντά σε ένα επώδυνο δόντι. Θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι το δόντι χρειάζεται ριζικό σωλήνα. Η φλεγμονή μπορεί να υποτροπιάσει. Το κόμμι μπορεί να είναι τρυφερό στην αφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην υπάρχει καθόλου πόνος.

Ένας νεκρός πολτός απελευθερώνει άχρηστα προϊόντα που αποτελούνται από νεκρό ιστό. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο της περιοχής έξω από το άκρο της ρίζας. Τα άχρηστα προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν απόστημα, βρασμό κόμμεων ή παρουλίτιδα. Εκβάλλει πύον από την οδοντική μόλυνση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή και να αφήσει μια πικρή γεύση στο στόμα σας.

Ασταθές δόντι

Τα απόβλητα ενός δοντιού που πεθαίνει μπορεί να μαλακώσουν τον δεσμό γύρω από το δόντι. Αυτό μαλακώνει το οστό της γνάθου που υποστηρίζει την οδοντική ρίζα, η οποία χαλαρώνει το δόντι. Η κινητικότητα μπορεί να είναι σημάδι νευρικού θανάτου. Ο οδοντίατρός σας θα συστήσει μια θεραπεία ριζικού σωλήνα για αυτό. Εάν υπάρχουν πολλά χαλαρά δόντια, η μόλυνση μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί στα άλλα δόντια.