Σημασία των τακτικών οδοντιατρικών καθαρισμών και εξετάσεων

Κατανοούμε ότι όταν έχετε μια πολυάσχολη ζωή, μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για να παρακολουθήσετε τα ραντεβού στον οδοντίατρο. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε ότι μπορείτε να αγνοήσετε εντελώς την επίσκεψη εάν δεν αντιμετωπίζετε κάποια ανεπιθύμητα συμπτώματα και δεν έχετε άμεσες ανησυχίες για τα δόντια σας και τη στοματική σας υγεία. Ωστόσο, όλοι οι οδοντίατροι συνιστούν στους ασθενείς να παρακολουθούν τακτικές εξετάσεις και οδοντιατρικούς καθαρισμούς ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή τα τρέχοντα συναισθήματά τους για την υγεία των δοντιών τους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι οδοντίατροι δεν είναι εκεί μόνο για να αντιμετωπίσουν προβλήματα. Οι τακτικές επισκέψεις αποτελούν στην πραγματικότητα σημαντικό μέρος της προληπτικής σας φροντίδας.

Εδώ είναι μερικοί από τους κύριους λόγους για τους οποίους είναι σημαντικό να αφιερώνετε χρόνο για τους τακτικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς και τις εξετάσεις σας.

Οι οδοντιατρικοί καθαρισμοί παρέχουν ένα εξαιρετικό επίπεδο καθαριότητας

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη δημιουργήσει τη συνήθεια να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κάτι που είναι πολύτιμο για την αφαίρεση της πλάκας που σχηματίζεται συνεχώς πάνω τους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νήμα είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος μιας στιβαρής ρουτίνας στοματικής υγιεινής. Ενώ η φροντίδα στο σπίτι είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους διατήρησης ενός καθαρού και υγιούς στόματος, ο τακτικός επαγγελματικός καθαρισμός των δοντιών εξακολουθεί να συνιστάται από τους οδοντιάτρους.

Αυτό συμβαίνει επειδή οποιαδήποτε πλάκα μπορεί να χαθεί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας μπορεί να σκληρύνει σε πλάκα, κάτι που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με επαγγελματικό εξοπλισμό. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να δει και να έχει πρόσβαση στα δόντια σας καλύτερα από ό,τι μπορείτε, διασφαλίζοντας ότι επιτυγχάνετε έναν καθαρισμό που είναι πολύ ανώτερος από οτιδήποτε μπορείτε να κάνετε στο σπίτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που παρακολουθούν τακτικά επαγγελματικούς οδοντιατρικούς καθαρισμούς είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν τερηδόνα και ουλίτιδα.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να παρακολουθεί την υγεία και την κατάσταση των δοντιών και του στόματός σας

Πολλά οδοντικά προβλήματα αναπτύσσονται πολύ αργά και συχνά, από τη στιγμή που οι ασθενείς αντιληφθούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα, μπορεί να έχει ήδη προκληθεί βλάβη στα δόντια σας ή στη στοματική υγεία. Επιπλέον, πολλά οδοντικά προβλήματα μπορούν να αναπτυχθούν κάτω από τη γραμμή των ούλων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι αδύνατο να εντοπιστούν χωρίς επαγγελματική βοήθεια. Ο οδοντίατρός σας θα παρακολουθεί την υγεία και την κατάσταση των δοντιών σας για να εντοπίσει τυχόν σημάδια ότι θα μπορούσατε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα – να τα εντοπίσετε νωρίς και να σας επιτρέψει να ξεκινήσετε τη θεραπεία πριν προλάβουν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη βλάβη ή δυσάρεστα συμπτώματα.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα δόντια σας όσο το δυνατόν περισσότερο

Δεν είναι μόνο οι οδοντικοί καθαρισμοί και μια εξαιρετική ρουτίνα στοματικής υγιεινής στο σπίτι που μπορούν να διατηρήσουν το χαμόγελό σας. Ο οδοντίατρός σας μπορεί επίσης να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές για άλλες μεθόδους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να διατηρήσετε το στόμα και τα δόντια σας υγιή. Αυτό περιλαμβάνει καθοδήγηση σχετικά με τη διατροφή, συνήθειες όπως το δάγκωμα των νυχιών, το τρίξιμο των δοντιών ή το κάπνισμα που μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τα δόντια σας και συμβουλές για θεραπείες αισθητικής οδοντιατρικής που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε πτυχές του χαμόγελου σας που μπορεί να σας ανησυχούν .

Η εξέταση σας θα περιλαμβάνει προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του στόματος

Η αξιολόγηση για τον καρκίνο του στόματος θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα κάνει ο οδοντίατρός σας στις οδοντιατρικές σας εξετάσεις. Όπως συμβαίνει με όλους τους καρκίνους, όσο πιο γρήγορα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ο καρκίνος του στόματος, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να αναρρώσετε πλήρως. Ο οδοντίατρός σας θα κάνει μια εξέταση για σημάδια καρκίνου του στόματος, καθώς και καρκίνο κεφαλής και τραχήλου. Αυτό σημαίνει έλεγχο για τυχόν μη φυσιολογικές αναπτύξεις ή κόκκινα ή λευκά μπαλώματα στο στόμα σας. Δεν υπάρχει τίποτα που να ανησυχείτε όταν υποβάλλεστε σε προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου του στόματος, ο οποίος θα πάρει μόνο λίγα λεπτά από το χρόνο σας, αλλά θα μπορούσε ενδεχομένως να σώσει τη ζωή σας.