Συνήθη οδοντιατρικά επείγοντα περιστατικά: σημεία και συμπτώματα

Χρειάζεστε επείγουσα οδοντιατρική φροντίδα; Επείγον οδοντιατρικό είναι κάθε πρόβλημα που αφορά τα δόντια σας, το οποίο χρειάζεται άμεση οδοντιατρική φροντίδα. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι τα οδοντικά προβλήματα μπορεί να γίνουν πολύ πιο σοβαρά με την πάροδο του χρόνου εάν δεν αντιμετωπιστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να είστε σε θέση να προσδιορίσετε ένα οδοντιατρικό επείγοντα περιστατικό.

Για να χαρακτηρίσετε το πρόβλημά σας ως επείγον οδοντιατρικό, πρέπει να αισθάνεστε συμπτώματα που απειλούν με καταστροφικές συνέπειες. Εδώ είναι μερικά από τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα μιας οδοντιατρικής έκτακτης ανάγκης.

Ματωμένα ούλα

Εάν τα ούλα σας αιμορραγούν μετά το βούρτσισμα ή το νήμα των δοντιών σας, θα μπορούσε να είναι σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος. Η αιμορραγία των ούλων είναι σύμπτωμα ουλίτιδας, για την οποία η έγκαιρη θεραπεία είναι πολύ σημαντική. Εάν η ασθένεια των ούλων δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να βλάψει τα δόντια σας σε σημείο που να μην μπορούν να επανέλθουν σε υγιή κατάσταση.

Σκληρός πονόδοντος

Ο πονόδοντος είναι πάντα ένα προειδοποιητικό σημάδι ενός υποκείμενου προβλήματος. Ένας σοβαρός πονόδοντος μπορεί να υποδηλώνει κοιλότητα ή τερηδόνα. Με έναν κατάλληλο οδοντιατρικό έλεγχο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να φτάσει στην πηγή του προβλήματος και να χειριστεί το ζήτημα που σας προκαλεί πόνο και δυσφορία.

Σπασμένο ή πελεκημένο δόντι

Μπορείτε να σπάσετε ή να σπάσετε το δόντι σας δαγκώνοντας κάτι πολύ σκληρά. Ένα σπασμένο ή πελεκημένο δόντι όχι μόνο επηρεάζει το χαμόγελό σας, αλλά μπορεί επίσης να είναι αρκετά επώδυνο, καθώς και ένα σημάδι ότι χρειάζεστε επείγουσα οδοντιατρική θεραπεία.

Κάταγμα γνάθου

Εάν αισθάνεστε πόνο, αίσθημα σκασίματος ή δυσκολεύεστε να ανοίξετε ή να κλείσετε τη γνάθο σας, θα πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον οδοντίατρό σας. Εάν έχετε διαταραχή του TMJ, θα νιώσετε ότι το σαγόνι σας έχει κολλήσει και μπορεί να αισθανθείτε πόνο όταν μασάτε.

Χαμένο στέμμα ή γέμιση

Εάν η κορώνα ή το γέμισμα σπάσει, πρέπει να το διορθώσετε αμέσως για να αποτρέψετε περαιτέρω μόλυνση και ζημιά. Στο μεταξύ, κολλήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη στην κοιλότητα καθώς περιμένετε να δείτε τον οδοντίατρό σας. Μην επισκευάζετε μόνοι σας την κοιλότητα για να μην την τραυματίσετε.

Πληγή ή Πρήξιμο

Εάν εντοπίσετε μια πληγή ή πρήξιμο μέσα στο στόμα σας, θα πρέπει να καλέσετε το γιατρό σας. Μια πληγή ή οίδημα που δεν υποχωρεί από μόνο του μπορεί να είναι σύμπτωμα καρκίνου του στόματος. Ο οδοντίατρός σας θα σας εξετάσει για καρκίνο και άλλες επιπλοκές και θα ξεκινήσει αμέσως τη θεραπεία.

Μια γεύση από μέταλλο μέσα στο στόμα σας

Στο παρελθόν, πριν γίνουν κοινά τα σφραγίσματα από πορσελάνη, πολλοί άνθρωποι έπαιρναν μεταλλικά σφραγίσματα. Εάν αισθανθείτε μια γεύση μετάλλου μέσα στο στόμα σας, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα παλιό γέμισμα έχει ραγίσει ή έχει χαλαρώσει. Η έγκαιρη διόρθωση του σφραγίσματος θα αποτρέψει το δόντι σας από μολύνσεις και τερηδόνα.

Πόνος και αιμορραγία μετά την εξαγωγή ενός δοντιού

Είναι φυσιολογικό να αιμορραγείτε ή να αισθάνεστε πόνο μετά την αφαίρεση ενός δοντιού, αλλά εάν ο πόνος και η αιμορραγία συνεχιστούν ακόμη και μία ώρα αργότερα, καλέστε τον οδοντίατρό σας. Αυτός ή αυτή θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να κάνετε και τι πρέπει να αποφύγετε να κάνετε καθώς περιμένετε να επιστρέψετε για να τον δείτε.