Τι είναι ο Ορθοδοντικός;

Η καλή στοματική υγεία είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική καλή υγεία. Δυστυχώς, τα κακώς ευθυγραμμισμένα δόντια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο τερηδόνας και ασθένειας των ούλων. Η κακή απόφραξη μπορεί να δυσκολέψει τη μάσηση, επηρεάζοντας την υγεία του ασθενούς.

Ενώ μερικοί άνθρωποι γεννιούνται με ίσια δόντια, άλλοι χρειάζονται οδοντιατρική θεραπεία για να δημιουργήσουν το τέλειο χαμόγελο. Η ορθοδοντική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη θεραπεία οδοντικών ανωμαλιών και γνάθων.

Τι είναι ο Ορθοδοντικός;

Ο ορθοδοντικός είναι ένας οδοντίατρος με ειδική εκπαίδευση για τη διάγνωση και τη διόρθωση των αποφράξεων, των υπερτσιμπημάτων και των κακώς ευθυγραμμισμένων δοντιών και γνάθων. Εκτός από τη διόρθωση των υφιστάμενων προβλημάτων, ένας ορθοδοντικός μπορεί να εντοπίσει πιθανά προβλήματα πριν εμφανιστούν. Για να γίνει ορθοδοντικός, ένα άτομο περνά από περίπου 12 χρόνια εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης που απαιτείται για να γίνει οδοντίατρος.

Μετά την ολοκλήρωση της οδοντιατρικής σχολής, οι ορθοδοντικοί αποκτούν ειδική εκπαίδευση στον τομέα τους. Μπορεί να είναι ορθοδοντική ή οδοντοπροσωπική ορθοπεδική. Μετά την εκπαίδευση, μπορούν να λάβουν πιστοποίηση διοικητικού συμβουλίου

Τι κάνει ένας Ορθοδοντικός;

Εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα προβλήματα της κακής ευθυγράμμισης των δοντιών μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές στην οδοντική υγεία. Οι Ορθοδοντικοί εντοπίζουν και αντιμετωπίζουν προβλήματα δοντιών και γνάθων σε παιδιά και ενήλικες. Συχνά χρησιμοποιούν αφαιρούμενες ή σταθερές οδοντιατρικές συσκευές για να διορθώσουν και να αλλάξουν τη θέση των δοντιών και να βελτιώσουν το δάγκωμα του ασθενούς. Οι συσκευές περιλαμβάνουν συγκρατητές, τιράντες και ταινίες. Βοηθούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως:

Στραβά δόντια
Συνωστισμένα δόντια
Επικαλυπτόμενα δόντια
Μεγάλα κενά μεταξύ των δοντιών
Κρουστικά δόντια
Περιστρεφόμενα δόντια
Προβλήματα δαγκώματος, όπως υποδαγκώματα και υπερβολικά δαγκώματα
Κακή ευθυγράμμιση γνάθου

Ποιος Χρειάζεται Ορθοδοντική Θεραπεία;

Ο πιο συνηθισμένος λόγος για να επισκεφθείτε έναν ορθοδοντικό είναι η κακή ευθυγράμμιση ή η κακή απόφραξη. Η κληρονομική πάθηση εμφανίζεται λόγω διαφορών στα μεγέθη της άνω και κάτω γνάθου ή μεταξύ των δοντιών και της γνάθου. Μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφωμένη γνάθο, συνωστισμό δοντιών ή ακανόνιστο δάγκωμα.

Οι ειδικοί οδοντίατροι χρησιμοποιούν σιδεράκια ή οδοντιατρικές συσκευές για να αναγκάσουν τα δόντια να ευθυγραμμιστούν. Οι ασθενείς με σοβαρά υπερβολικά δαγκώματα ή υποδήγματα μπορεί να χρειαστούν χειρουργική επέμβαση για να βραχύνει ή να επιμηκύνει τη γνάθο. Οι οδοντίατροι συνιστούν χειρουργική επέμβαση μόνο αφού ο ασθενής σταματήσει να αναπτύσσεται και άλλες επιλογές αποδειχθούν αναποτελεσματικές.

Οφέλη της Ορθοδοντικής Θεραπείας

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διόρθωση σοβαρών οδοντικών προβλημάτων. Υπάρχουν πολλά οφέλη από τις οδοντιατρικές τεχνικές.

Μπορεί να βελτιώσει το δάγκωμα ή το μάσημα

Μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ομιλίας του ασθενούς

Βοηθήστε στη βελτίωση της συμμετρίας του προσώπου και στη βελτίωση της συνολικής εμφάνισης

Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία ενός υγιούς και όμορφου χαμόγελου

Μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο που οφείλεται σε διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJD)

Μπορεί να διευκολύνει τον καθαρισμό των δοντιών, αποτρέποντας την τερηδόνα ή την τερηδόνα

Αποτελέσματα Ορθοδοντικής Θεραπείας

Είναι απαραίτητο να ακολουθείτε τις οδηγίες θεραπείας για να εξασφαλίσετε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Η διάρκεια της θεραπείας είναι διαφορετική για κάθε ασθενή, ανάλογα με τη διαδικασία. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για ορισμένους ασθενείς και αρκετούς μήνες για άλλους. Η σοβαρότητα της κατάστασης θα καθορίσει τον τύπο της διαδικασίας και τα αποτελέσματα.

Είναι ζωτικής σημασίας η διατήρηση της σωστής στοματικής υγιεινής κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας. Ο καθαρισμός γύρω από τις οδοντιατρικές συσκευές θα βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας. Εάν φοράτε συγκρατητές σύμφωνα με τις οδηγίες, τα αποτελέσματά σας μπορούν να διαρκέσουν για όλη σας τη ζωή.

Μια οδοντιατρική εξέταση θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είστε καλός υποψήφιος για ορθοδοντική θεραπεία. Εάν έχετε τερηδόνα ή ασθένεια των ούλων, θα πρέπει να διαχειριστείτε τις συνθήκες πριν από την ορθοδοντική θεραπεία. Θα βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών συνεπειών στη στοματική σας υγεία.