Τι να περιμένετε από μια οδοντιατρική θεραπεία Crown;

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να υποβληθείτε σε θεραπεία οδοντικής στεφάνης εάν έχετε:

Ένα πραγματικά αδύναμο δόντι που πρέπει να στερεωθεί μαζί ή χρειάζεται γέφυρα.
Εντελώς λεκιασμένο δόντι.
Θέλετε μια οδοντική στεφάνη γιατί θέλετε το δόντι σας να φαίνεται πιο όμορφο

Τύποι θεραπείας οδοντικής στεφάνης

Υπάρχουν πολλές οδοντικές στεφάνες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Αυτά περιλαμβάνουν κεραμικά, πορσελάνη, ρητίνη και ανοξείδωτο χάλυβα (οι καλλυντικές κορώνες είναι συνήθως κατασκευασμένες από πορσελάνη ή κεραμικό επειδή δίνουν την εμφάνιση και την αίσθηση των φυσικών δοντιών). Σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA), υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε τύπο. Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας μιλάει για τη συγκεκριμένη κατάστασή σας και προτείνει την καλύτερη για εσάς.

Χρονικό πλαίσιο για τη θεραπεία οδοντικής στεφάνης

Η πρακτική για τη δημιουργία οδοντικής στεφάνης απαιτεί συνήθως δύο ξεχωριστές επισκέψεις στην οδοντιατρική κλινική. Στο πρώτο ραντεβού, ο οδοντίατρός σας θα εξετάσει το δόντι για να βεβαιωθεί ότι είναι αποτελεσματικό και αρκετά ισχυρό για να στηρίξει μια οδοντική στεφάνη. Στη συνέχεια θα αρχίσουν να το αρχειοθετούν για να προετοιμαστούν για το στέμμα. Από την άλλη πλευρά, εάν το δόντι είναι τρομερά κατεστραμμένο ή φθαρμένο, ο οδοντίατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει σφράγισμα για να το κάνει αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να δεχτεί αποτελεσματικά την στεφάνη.

Μαζί με αυτό θα πάρουν την εντύπωση αυτών που το περιβάλλουν. Στη συνέχεια το δόντι θα σταλεί στο εργαστήριο όπου ο εργαστηριακός βοηθός θα κάνει μόνιμη στεφάνη. Μετά την πρώτη επίσκεψη ο οδοντίατρός σας θα σας δώσει μια προσωρινή οδοντική στεφάνη. Αυτό βοηθά στην προστασία του δοντιού μέχρι να γίνει το μόνιμο.

Η δεύτερη επίσκεψή σας θα είναι μόλις το μόνιμο στέμμα είναι έτοιμο. Εδώ θα αφαιρεθεί η προσωρινή στεφάνη και ο οδοντίατρός σας θα στερεώσει τη νέα στεφάνη με τη βοήθεια μιας υδατικής ή μη υδατικής κόλλας στο δόντι.

Το στόμα σας μπορεί να αισθάνεται την αμηχανία για μερικές ημέρες μέχρι να βυθιστεί η αίσθηση της νέας στεφάνης. Ωστόσο, μετά από μερικούς μήνες, η στεφάνη θα πρέπει να φαίνεται, να λειτουργεί και να αισθάνεται σαν ένα κανονικό δόντι. Φροντίστε να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας για τυχόν ενόχληση ή εάν έχετε περαιτέρω απορίες σχετικά με το στέμμα σας.