Τι να περιμένετε με μια εξαγωγή φρονιμίτη;

Από όλα τα δόντια μας, είναι οι φρονιμίτες μας που είναι πιο πιθανό να χρειαστούν εξαγωγή. Στην πραγματικότητα, μελέτες υπολογίζουν ότι έως και 5 εκατομμύρια άνθρωποι αφαιρούν τους φρονιμίτες τους κάθε χρόνο. Οι φρονιμίτες, που μερικές φορές ονομάζονται και τρίτοι γομφίοι, είναι τα τέσσερα δόντια που αναπτύσσονται στις πίσω γωνίες του άνω και κάτω τόξου του στόματος.

Συνήθως είναι τα τελευταία δόντια που βγαίνουν, συχνά δεν αρχίζουν να ανατείλουν μέχρι να φτάσουμε στην ύστερη εφηβεία ή στην πρώιμη ενήλικη ζωή. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι συχνά, από τη στιγμή που αρχίζουν να σπρώχνουν το δρόμο τους στην αψίδα των δοντιών, απλώς δεν υπάρχει αρκετός χώρος για αυτούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν μια σειρά προβλημάτων, από πόνο και μόλυνση μέχρι την ώθηση των άλλων δοντιών από τη μέση, γεγονός που οδηγεί σε ζητήματα κακής ευθυγράμμισης, όπως στραβά και επικαλυπτόμενα δόντια που είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τερηδόνα και ασθένεια των ούλων.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τους φρονιμίτες σας, ο οδοντίατρός σας μπορεί κάλλιστα να σας προτείνει εξαγωγή. Αν και η προοπτική της αφαίρεσης δοντιών μπορεί να φαίνεται τρομακτική, είναι στην πραγματικότητα μια πολύ κοινή χειρουργική επέμβαση και, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια αρκετά απλή διαδικασία. Ωστόσο, κατανοούμε τη σημασία της προετοιμασίας των ασθενών για τη διαδικασία εξηγώντας τι να περιμένουμε. Ως εκ τούτου, εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε για το τι να περιμένετε με μια εξαγωγή φρονιμίτη.

Πριν την Εξαγωγή Δοντιών Σοφίας

Προτού προχωρήσει η διαδικασία σας, θα πρέπει να συμβούν μερικά σημαντικά πράγματα. Αρχικά, ο οδοντίατρός σας θα πρέπει να κανονίσει να κάνετε ακτινογραφίες του στόματός σας. Αυτό είναι απαραίτητο για να μπορούν να δουν τα μέρη των δοντιών που βρίσκονται κάτω από τη γραμμή των ούλων, κάτι που είναι απαραίτητο για να σχεδιάσουν σωστά τη διαδικασία σας. Δεύτερον, ο οδοντίατρός σας θα θέλει να σας μιλήσει για τις επιλογές σας για αναισθησία.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα αφαιρέσουν τους φρονιμίτες τους χρησιμοποιώντας ένα τοπικό αναισθητικό, το οποίο εγχέεται στα ούλα και μουδιάζει το δόντι και τη γύρω περιοχή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να μπορούν να ζητήσουν καταστολή για να τους βοηθήσει να αισθάνονται πλήρως χαλαροί και ήρεμοι καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Υπάρχουν διαθέσιμα διαφορετικά βάθη καταστολής και ο οδοντίατρός σας θα μπορεί να σας συμβουλεύσει ποια θα είναι κατάλληλη για εσάς. Εναλλακτικά, μπορεί να είστε σε θέση να ρωτήσετε για τη διενέργεια της διαδικασίας σας υπό γενική αναισθησία.

Κατά την Εξαγωγή των Δοντιών Σοφίας σας

Μόλις λάβετε το επιλεγμένο αναισθητικό σας (και πιθανώς καταστολή), ο οδοντίατρός σας θα προετοιμαστεί να αφαιρέσει τον φρονιμίτη σας. Εάν δεν έχει ήδη κόψει το κόμμι, θα γίνει μια τομή στο κόμμι για πρόσβαση σε αυτό. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να αφαιρέσετε ένα μικρό κομμάτι οστού που καλύπτει το δόντι.

Στην ιδανική περίπτωση, ο οδοντίατρός σας θα αφαιρέσει ολόκληρο το δόντι. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να κοπεί το δόντι σε μικρότερα μέρη για να διευκολυνθεί η αφαίρεσή του μέσω της τομής. Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο, αλλά μπορεί να αισθανθείτε κάποια πίεση καθώς αφαιρείται το δόντι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο οδοντίατρός σας θα χρειαστεί να διευρύνει την υποδοχή, κάτι που μπορεί να γίνει λικνίζοντας το δόντι μπρος-πίσω ή χρησιμοποιώντας ένα ειδικό όργανο.

Ο ακριβής χρόνος που θα χρειαστεί για την αφαίρεση του δοντιού ποικίλλει – θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λίγα λεπτά ή, εάν το δόντι σας σπάσει σε κομμάτια για να αφαιρεθεί, μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος.

Μόλις αφαιρεθούν οι φρονιμίτες σας, θα χρησιμοποιηθούν ράμματα για να κλείσει η τομή. Αυτά είναι συνήθως διαλυόμενα, επομένως δεν θα χρειαστεί να επιστρέψετε για να δείτε τον οδοντίατρό σας να τα αφαιρέσει. Θα σας δοθούν επίσης συγκεκριμένες οδηγίες για τη φροντίδα του στόματός σας κατά την επούλωση των ούλων, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη λήψη αντιβιοτικών για την πρόληψη της μόλυνσης.