Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αφαίρεση των δοντιών σοφίας

Μπορεί να είναι καιρός να αφαιρέσετε τους φρονιμίτες σας, αλλά ο οδοντίατρός σας μπορεί να το επιβεβαιώσει. Εάν ο οδοντίατρος πιστεύει ότι αυτή είναι η σωστή απόφαση, θέλετε να προχωρήσετε στη διαδικασία νιώθοντας άνετα. Η αφαίρεση αυτών των τρίτων γομφίων μπορεί να είναι μια επεμβατική διαδικασία που απαιτεί αποκατάσταση αρκετών ημερών. Φροντίστε πρώτα να μάθετε ό,τι μπορείτε για αυτή τη διαδικασία. Στη συνέχεια θα είστε προετοιμασμένοι για τη χειρουργική επέμβαση και τη μετέπειτα φροντίδα.

Γιατί η αφαίρεση των φρονιμιτών είναι τόσο συνηθισμένη

Το τρίτο σύνολο γομφίων έρχεται στο πίσω μέρος του στόματος περίπου τη στιγμή που ένα άτομο φτάνει στην ηλικία των 20. Συχνά, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για τα δόντια να ανατείλουν χωρίς να προκαλούνται προβλήματα. Μπορεί να μπαίνουν σε περίεργες γωνίες ή να προκαλούν πόνο στη γνάθο ή στα ούλα. Η φθορά των δοντιών και οι μολύνσεις είναι συχνές όταν αναδύονται αυτά τα δόντια. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στα δόντια και να βουρτσίσει και να χρησιμοποιήσει νήμα αποτελεσματικά.

Πριν το χειρουργείο

Η διαδικασία εξαγωγής φρονιμίτη ξεκινά με μια επίσκεψη στο οδοντιατρείο. Ο οδοντίατρος θα εξετάσει τον ασθενή και θα κάνει ακτινογραφίες. Αυτό θα δείξει αν τα δόντια θα μπουν χωρίς προβλήματα ή αν είναι απαραίτητη η αφαίρεση. Ο οδοντίατρος θα εξηγήσει στη συνέχεια τη διαδικασία με περισσότερες λεπτομέρειες.

Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου

Ο ασθενής πρέπει να προσέρχεται στο οδοντιατρείο φορώντας άνετα ρούχα και χωρίς κοσμήματα. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει κάποιον άλλο να τον οδηγήσει στο σπίτι. Ο οδοντίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα τοπικό αναισθητικό για να μουδιάσει το στόμα ή θα χρησιμοποιήσει γενικό αναισθητικό για να κοιμίσει τον ασθενή. Στη συνέχεια ο οδοντίατρος κάνει μια τομή στα ούλα. Μετά την αφαίρεση του οστού, ο οδοντίατρος σπάει τα δόντια σε κομμάτια και στη συνέχεια τα αφαιρεί. Τέλος, ο οδοντίατρος καθαρίζει την περιοχή και ράβει την πληγή.

Μετά το χειρουργείο

Η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου μία ώρα, αν και μπορεί να είναι μικρότερη εάν ο ασθενής έχει λιγότερους από τέσσερις φρονιμίτες. Στη συνέχεια, ο ασθενής θα ξεκουραστεί στην αίθουσα ανάνηψης για περίπου 30 λεπτά. Ο οδοντίατρος θα τοποθετήσει επιθέματα γάζας στο στόμα για να ελέγξει τυχόν αιμορραγία. Ο οδοντίατρος μπορεί επίσης να στείλει το άτομο στο σπίτι με ιατρική συνταγή για παυσίπονα.

Ανάκτηση

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης φρονιμίτη μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες ή εβδομάδες, ανάλογα με το πόσο εκτεταμένη ήταν η διαδικασία. Τις πρώτες μέρες ο ασθενής θα πρέπει να ξεκουράζεται και να αποφεύγει τη σωματική καταπόνηση. Ο ασθενής πρέπει να αποφεύγει να τρώει οτιδήποτε άλλο εκτός από μαλακές τροφές για πέντε ημέρες έως μία εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν επιτρέπεται επίσης η κατανάλωση από καλαμάκι. Η διατήρηση μιας παγοκύστης στο σημείο της επέμβασης θα απαλύνει τον πόνο και θα μειώσει το πρήξιμο.