Είμαι υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα είναι μια βιώσιμη επιλογή για την αντικατάσταση ενός δοντιού ή δοντιών που λείπουν. Είναι από τις καλύτερες επιλογές αντικατάστασης δοντιών καθώς έχουν φυσική εμφάνιση και αποτελεσματικότητα. Μόλις λάβετε ένα οδοντικό εμφύτευμα, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε για το κόστος συντήρησης καθώς χρειάζονται την ίδια οδοντιατρική φροντίδα που δίνετε στα φυσικά σας δόντια. Ωστόσο, ένα ερώτημα παραμένει: Είστε υποψήφιος για οδοντικά εμφυτεύματα;

Οστική Πυκνότητα ή Μάζα

Ο οστικός ιστός σας πρέπει να είναι αρκετά δυνατός για να συγκρατεί έναν στύλο εμφυτεύματος. Ως εκ τούτου, η οστική πυκνότητα είναι επιτακτική όταν προσδιορίζεται η καταλληλότητά σας για οδοντικά εμφυτεύματα. Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα εμφανίζουν απώλεια οστικής πυκνότητας κατά 25 τοις εκατό μέσα στον πρώτο χρόνο από την απώλεια των δοντιών τους. Αργότερα χάνουν το 40 με 60 τοις εκατό του πλάτους των οστών μέσα στα τρία χρόνια από την απώλεια των δοντιών τους. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να συστήσει μεταμόσχευση οστού για να διορθώσει το πρόβλημα της οστικής απώλειας.

Υγεία των ούλων

Ένας ιδανικός υποψήφιος οδοντικό εμφύτευμα θα πρέπει να έχει τη βέλτιστη υγεία των ούλων. Δεν πρέπει να έχουν συνεχιζόμενη περιοδοντική νόσο. Ο οδοντίατρός σας θα το ελέγξει γιατί η ασθένεια των ούλων μπορεί να επηρεάσει τα οδοντικά εμφυτεύματα και ολόκληρη τη διαδικασία προκαλώντας λοιμώξεις.

Εάν έχετε περιοδοντική νόσο, πρέπει να ξεκινήσετε κάνοντας βαθύ καθαρισμό. Μόλις το κάνετε όσο συχνά απαιτεί ο οδοντίατρός σας και διατηρήσετε καλές πρακτικές υγιεινής, μπορεί να πληροίτε τις προϋποθέσεις για οδοντικά εμφυτεύματα.

Συνθήκες Υγείας

Η επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων είναι μια περίπλοκη και επεμβατική διαδικασία που απαιτεί το σώμα σας να είναι γενικά υγιές για την επιτυχία της. Οι επιλέξιμοι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι απαλλαγμένοι από ασθένειες και υγιείς, ώστε τίποτα να μην μπορεί να παρεμποδίσει τη διαδικασία επούλωσης.

Ασθένειες όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι αυτοάνοσες διαταραχές μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα επούλωσής σας. Μπορούν να διαταράξουν την καταλληλότητά σας για οδοντικά εμφυτεύματα. Ορισμένες από αυτές τις ιατρικές καταστάσεις συμβάλλουν επίσης σε μολύνσεις μετά από χειρουργικές επεμβάσεις.

Μια ασθένεια όπως η οστεονέκρωση που επηρεάζει τα οστά μπορεί να επηρεάσει την απόκριση του ιστού της γνάθου στη διαδικασία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, οι περισσότεροι οδοντίατροι δεν συνιστούν τη χρήση οδοντικών εμφυτευμάτων ως θεραπευτική επιλογή.

Στην ιδανική περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με το ιατρικό σας ιστορικό και οποιαδήποτε συνεχιζόμενη ιατρική κατάσταση που έχετε. Αυτό είναι ιδανικό, ώστε να μπορούν να αξιολογήσουν προσεκτικά εάν είστε βιώσιμος υποψήφιος για χειρουργική επέμβαση εμφυτευμάτων.

Τρέχουσα φαρμακευτική αγωγή

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να μην είναι ιδανικά για τη διαδικασία οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι ασθενείς που λαμβάνουν κορτικοστεροειδή, διφωσφονικά ή φάρμακα χημειοθεραπείας ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμοι.

Μελέτες δείχνουν ότι άτομα με αρτηριακή πίεση ή καρδιακές παθήσεις μπορεί να μην είναι ιδανικοί υποψήφιοι. Οι περισσότεροι από αυτούς λαμβάνουν μπλοκ βήτα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και έτσι αντιμετωπίζουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας κατά τη λήψη οδοντικών εμφυτευμάτων.

Συνήθειες τρόπου ζωής

Ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα ή η κακή στοματική υγιεινή, επηρεάζουν την επούλωση των οδοντικών εμφυτευμάτων. Οι υποψήφιοι για οδοντικά εμφυτεύματα θα πρέπει να δεσμευτούν για τη διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής. Θα πρέπει να σταματήσουν το κάπνισμα καθ’ όλη τη διάρκεια της λήψης των οδοντικών τους εμφυτευμάτων.

Η επέμβαση οδοντικών εμφυτευμάτων περιλαμβάνει πολλαπλά βήματα και συνεδρίες που μπορεί να διαρκέσουν τέσσερις έως 12 μήνες. Επομένως, πρέπει να δεσμευτείτε ότι δεν θα καπνίζετε όλο αυτό το διάστημα διαφορετικά η θεραπεία θα αποτύχει. Ιδανικά, αποφύγετε να πίνετε αλκοόλ κατά τη διάρκεια της επούλωσης του οδοντικού εμφυτεύματος, καθώς το αλκοόλ μπορεί να εμποδίσει την επούλωση στεγνώνοντας το στόμα.