Λόγοι για την εξαγωγή δοντιών

Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εξαγωγή είναι η μόνη και πιο λογική επιλογή. Το να αφήσετε σοβαρά κατεστραμμένα ή χαλασμένα δόντια στο στόμα μπορεί να θέσει άλλα δόντια σε κίνδυνο, καθώς και να έχει επιζήμια επίδραση στη συνολική υγεία σας και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής σας.

Εδώ είναι πέντε από τους πιο συνηθισμένους λόγους για την εξαγωγή δοντιού.

Φθορά των δοντιών

Η τερηδόνα είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για την εξαγωγή ενός δοντιού, τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και σε όλο τον κόσμο. Η τερηδόνα συμβαίνει όταν τα σάκχαρα που βρίσκονται στα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε αλληλεπιδρούν με τα φυσικά βακτήρια στα δόντια μας και παράγουν οξέα που βρίσκονται μέσα σε μια διαυγή, κολλώδη ουσία που ονομάζεται πλάκα που καλύπτει τα δόντια. Αυτά τα οξέα αρχίζουν να διαβρώνουν τα δόντια μας, ξεκινώντας από το σμάλτο που τα καλύπτει. Η φθορά των δοντιών είναι προοδευτική και χρειάζεται πολύς χρόνος για να μην φροντίσετε τα δόντια σας για να προχωρήσετε σε σημείο όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την εξαγωγή ενός δοντιού που έχει υποστεί σοβαρή τερηδόνα. Καθώς εξελίσσεται, οι ασθενείς θα αρχίσουν να αισθάνονται πόνο, μόλυνση και φθορά των δοντιών.

Ασθένεια των ούλων

Η ασθένεια των ούλων θεωρείται συχνά ως λιγότερο σοβαρή από την τερηδόνα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει καθόλου. Η ασθένεια των ούλων εμφανίζεται όταν η πλάκα που συσσωρεύεται στα δόντια λόγω κακής στοματικής υγιεινής εξαπλώνεται στα ούλα. Η πλάκα περιέχει εκατομμύρια βακτήρια που προκαλούν μόλυνση του ιστού των ούλων. Όπως και η τερηδόνα, η νόσος των ούλων είναι προοδευτική και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, οι ασθενείς θα εμφανίσουν αποστήματα, υποχώρηση των ούλων και επιδείνωση του ιστού των ούλων και των άλλων δομών που στηρίζουν τα δόντια. Τελικά, τα δόντια θα αρχίσουν να πέφτουν από μόνα τους αν δεν εξαχθούν εγκαίρως.

Σπασμένα δόντια

Τα δόντια μπορεί να είναι εξαιρετικά δυνατά και ανθεκτικά τις περισσότερες φορές, αλλά μπορεί και συμβαίνουν σπασίματα, ιδιαίτερα εάν ένα δόντι έχει εξασθενήσει από τερηδόνα ή τραύμα. Εάν ένα δόντι σπάσει στη γραμμή των ούλων ή κοντά στη γραμμή των ούλων, μπορεί να μην έχει μείνει αρκετή από την ορατή δομή των δοντιών για να είναι βιώσιμη μια αποκατάσταση, όπως μια στεφάνη. Η εξαγωγή και η αντικατάσταση μπορεί να είναι η μόνη βιώσιμη επιλογή.

Συνωστισμός

Δεν υπάρχουν δύο ασθενείς που να είναι ίδιοι και για μερικούς ανθρώπους, θα διαπιστώσουν ότι έχουν πάρα πολλά δόντια, οδηγώντας σε ένα πρόβλημα που είναι γνωστό ως υπερπληθυσμός. Όταν τα δόντια είναι υπερβολικά συνωστισμένα, μπορεί να συστραφούν, να στραβώσουν και να επικαλυφθούν. Αυτό δεν φαίνεται μόνο αντιαισθητικό, αλλά μπορεί να θέσει τους ασθενείς σε μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν τερηδόνα και ασθένεια των ούλων, καθώς τα δόντια τους είναι πιο δύσκολο να διατηρηθούν καθαρά. Ως εκ τούτου, η εξαγωγή μπορεί να γίνει μέρος ενός σχεδίου ορθοδοντικής θεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να φέρει τα δόντια σας σε ευθυγράμμιση. Τα περισσότερα ορθοδοντικά ζητήματα αντιμετωπίζονται στην εφηβεία, πράγμα που σημαίνει ότι τα υπερπλήρη δόντια εξάγονται συνήθως κατά την εφηβεία.

Πρόσκρουση

Η πρόσκρουση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα δόντια που δεν έχουν ανατείλει πλήρως. Και πάλι, αυτό είναι συνήθως ένα πρόβλημα που εμφανίζεται κατά την εφηβεία λόγω των δοντιών που βγαίνουν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και χωρίς αρκετό χώρο. Τα χτυπημένα δόντια μπορεί να είναι πολύ επώδυνα και οι ασθενείς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Οι φρονιμίτες είναι τα δόντια που επηρεάζονται περισσότερο επειδή βγαίνουν τελευταίοι και συχνά, δεν υπάρχει αρκετός χώρος για να τους φιλοξενήσει. Ωστόσο, οποιοδήποτε δόντι μπορεί ενδεχομένως να προσβληθεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε πλήρως ένα έγκλειστο δόντι.