Γιατί ο ήχος προέρχεται από το σαγόνι;

Ο καθένας μπορεί να βιώσει έναν ήχο από το σαγόνι. Αυτός ο ήχος κρότου, ο οποίος μπορεί να προκύψει κατά το φαγητό, το χασμουρητό, το πολύ άνοιγμα του στόματος ή την ομιλία, μπορεί ακόμη και να βλάψει τα δόντια όταν εξελίσσεται. Αν και οι περισσότεροι ήχοι προκαλούνται από συμπίεση στη γνάθο, πρέπει να ακολουθούνται και να λαμβάνονται υπόψη. Αυτός ο ήχος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ειδικοί συνιστούν ασκήσεις για θεραπεία όταν αυτή η διαταραχή διαγνωστεί για πρώτη φορά. Για διαταραχές που δεν βελτιώνονται με ασκήσεις, η ιατρική θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η γνάθος δεν πρέπει να καταπονείται, διαφορετικά μπορεί να εμφανιστεί διαφορετικός πόνος και ενόχληση.

Συνήθεις αιτίες της φωνής που προέρχεται από το σαγόνι

Διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ): Δυσλειτουργίες της άρθρωσης ή των μυών της γνάθου.
Βρουξισμός (Teeth Trilling): Η συνήθεια να σφίγγουμε και να τρίβουμε τα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Οδοντικά προβλήματα: Κοιλότητες, οδοντικές λοιμώξεις ή κακή ευθυγράμμιση δοντιών.
Τραύμα ή τραυματισμός: Χτυπήματα ή ατυχήματα στην περιοχή της γνάθου.

Ο ήχος που προέρχεται από το σαγόνι μπορεί να οφείλεται σε πολλούς διαφορετικούς λόγους. Τα άτομα με ήχο που προέρχεται από τα σαγόνια τους μπορούν να ενημερωθούν για την αιτία μετά από ενδελεχή εξέταση. Εάν ένα άτομο σφίγγει τα δόντια του υπερβολικά στην καθημερινή του ζωή ή τη νύχτα ενώ κοιμάται, έχει μια πάθηση όπως το τρίξιμο των δοντιών του, να τρίζει τα δόντια του μεταξύ τους ή να μασάει ενώ τρώει, είναι μονόπλευρη παρά αμφίπλευρη, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ενός ήχου που προέρχεται από το σαγόνι. Ταυτόχρονα, εάν το άτομο έχει πόνο ή ενόχληση στο οστό της γνάθου, είναι πιθανό να ακούσει έναν ήχο. Ο λόγος για τον ήχο που προέρχεται από το σαγόνι είναι σημαντικός. Όπως συμβαίνει με πολλές ασθένειες και θεραπείες, η διαδικασία θεραπείας ξεκινά όταν ανακαλυφθεί η αιτία αυτής της ασθένειας. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει ήχος που προκαλείται από μονόπλευρη κατανάλωση φαγητού, το άτομο σταματά να τρώει μονομερώς μετά και εντός της θεραπείας.

Ένας ήχος στη γνάθο που εμφανίζεται ενώ τρώει είναι κοινός μεταξύ των ανθρώπων. Υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτή τη διαταραχή. Υπάρχει ένας βασικός λόγος για αυτή τη διαταραχή. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο μέρος του στόματός τους, δηλαδή το σαγόνι τους, ενώ τρώνε. Χάρη στους μύες που δουλεύουν στη μία πλευρά, η άλλη πλευρά τεμπελιάζει και εμφανίζεται μια δυσαναλογία. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι θα πρέπει να προσέχουν να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του στόματός τους ενώ τρώνε για να αποφύγουν την υποτροπή. Σε άτομα που δεν δίνουν σημασία σε αυτή την κατάσταση, ο ήχος στο πηγούνι αυξάνεται. Σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η θεραπεία απορρίπτεται, μπορεί να συμβεί απώλεια δοντιών. Οι άνθρωποι πρέπει να εξεταστούν και να υποβληθούν σε θεραπεία πριν συμβεί απώλεια δοντιών και η ασθένεια προχωρήσει.

Θεραπεία του ήχου που προέρχεται από το σαγόνι

Ο ήχος που προέρχεται από τη γνάθο, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες ή είναι ένα από τα συμπτώματα διαφορετικών ασθενειών, είναι μια σοβαρή διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν και μπορεί να προκαλέσει μικρό πόνο στην αρχή, προκαλεί κούραση και δυσφορία στους ανθρώπους και επίσης προκαλεί απώλεια δοντιών σε μεταγενέστερες περιόδους.

Σε περίπτωση φωνής του πηγουνιού, το άτομο θα πρέπει πρώτα να απευθυνθεί σε ειδικό γιατρό. Μετά την εξέταση διαπιστώνεται από πού προέρχεται ο ήχος και αν βλάπτει κάποια περιοχή. Μετά από αυτή τη διαδικασία ξεκινά η θεραπεία του ατόμου αρχικά με ασκήσεις και φάρμακα και μετά αποφασίζονται τα βήματα.

Η θεραπεία δεν καθορίζεται από άτομα. Επομένως, το άτομο θα πρέπει να αποφεύγει τις λάθος ενέργειες και να ακολουθεί όσα λέει ο γιατρός κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας. Το άτομο δεν πρέπει να ανοίγει πολύ το στόμα του, να μην τρώει από τη μία πλευρά, να μην σφίγγει τα δόντια του και να αποφεύγει την καταπόνηση της γνάθου. Διαφορετικά, ακόμα κι αν έχει τελειώσει η διαδικασία της θεραπείας, η ενόχληση δεν θα τελειώσει και θα εμφανιστεί ξανά. Απαιτεί δια βίου προσοχή.

Αυτή η διαταραχή συνήθως αντιμετωπίζεται με φυσιοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή και μικρές ασκήσεις. Αφού καθοριστεί η θεραπεία, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, μπορούν να προστεθούν επιπλέον θεραπείες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουν οι ασθενείς με ηχητικές διαταραχές που προέρχονται από τη γνάθο είναι ότι δεν τους ενδιαφέρει αυτή η ενόχληση και δεν πηγαίνουν στο γιατρό. Η λανθασμένη θεραπεία στο σπίτι και ο επακόλουθος καταναγκασμός μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ανθρώπους. Για να ανακάμψετε γρήγορα μετά από εξέταση από καλό γιατρό, θα πρέπει να αποφύγετε την αυτοθεραπεία.

Ασκήσεις για ήχους που προέρχονται από το σαγόνι

Όλες οι βλάβες που συμβαίνουν στη γνάθο ή στις αρθρώσεις της γνάθου γίνονται αισθητές από τον ήχο που προέρχεται από τη γνάθο. Όταν η γνάθος αρχίζει να καταπονείται, με την πάροδο του χρόνου αρχίζουν να εμφανίζονται πόνοι και πόνοι. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πιθανό το άτομο να έχει προβλήματα υγείας στα οστά. Οι ασκήσεις βοηθούν στη χαλάρωση των μυών και των οστών της γνάθου και αποτρέπουν τον ήχο. Η πιο προτιμώμενη άσκηση είναι το μάσημα τσίχλας. Δεδομένου ότι ασκεί τους μύες της γνάθου, το άτομο βλέπει το αποτέλεσμα γρήγορα. Λειτουργεί επίσης εάν οι κινήσεις ανοίγματος και κλεισίματος του στόματος γίνονται τακτικά και στα ίδια διαστήματα. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες αυτές τις ασκήσεις, το άτομο δεν πρέπει να πιέζει τον εαυτό του. Σε δύσκολες περιπτώσεις, η θεραπεία εξελίσσεται από το κακό στο καλύτερο, όχι στο καλύτερο.