Εμφυτευματικές Προσθέσεις

Ως αποτέλεσμα των εξελίξεων των τελευταίων ετών, η θεραπεία με εμφυτεύματα δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ασθενείς να επιτύχουν το χαμόγελο και την αισθητική εμφάνιση που επιθυμούν. Το γεγονός ότι τα εμφυτεύματα έχουν φυσική λειτουργία των δοντιών χωρίς να καταστρέφουν τα φυσικά δόντια αυξάνει επίσης τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, τα οδοντικά εμφυτεύματα έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικά στην αποκατάσταση του στόματος. Οι εμφυτευματικές προθέσεις είναι μια από τις μεθόδους οδοντιατρικής αισθητικής που έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι η Εμφυτευματική Προσθετική;

Οι σταθερές ή αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες που τοποθετούνται και υποστηρίζονται από το εμφύτευμα ονομάζονται προθέσεις που υποστηρίζονται από εμφύτευμα. Οι προθέσεις εμφυτευμάτων μπορούν να προτιμηθούν σε ασθενείς με ένα μόνο δόντι που λείπει ή με πολλά ελλείποντα δόντια. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλοί ασθενείς στους οποίους μπορεί να εφαρμοστεί εμφυτευματική πρόσθεση.

Οι προθέσεις εμφυτευμάτων, που παράγονται από υλικά παρόμοια με τα φυσικά δόντια, είναι προθέσεις με πολλά χαρακτηριστικά που χρησιμεύουν για την αποκατάσταση και την αντικατάσταση των δοντιών που λείπουν. Ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, μπορεί να προσφερθεί αφαιρούμενη ή σταθερή προσθετική αποκατάσταση. Και τα δύο επιτρέπουν την αφαίρεση των δοντιών που λείπουν για την αποκατάσταση των απωλειών και των μειώσεων στις μασητικές και φωνητικές λειτουργίες και περιορίζουν το αισθητικό ελάττωμα. Η διαφορά, όπως υποδηλώνει το όνομα, είναι ότι η αφαιρούμενη πρόθεση μπορεί να αφαιρεθεί από το στόμα από τον ασθενή, ενώ η σταθερή πρόσθεση είναι μόνιμα στερεωμένη στο στόμα και επομένως δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τον ασθενή μόνος του.

Τύποι προσθετικών εμφυτευμάτων

Οι τύποι εμφυτευματικών προσθετικών διακρίνονται σε προθέσεις σταθερών εμφυτευμάτων και σε αφαιρούμενες προθέσεις εμφυτευμάτων.

Οι εμφυτευματικές προθέσεις που χρησιμοποιούνται μόνιμα με κόλληση ή βίδωμα πάνω στο εμφύτευμα ονομάζονται σταθερές προθέσεις. Οι σταθερές προθέσεις που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, με άλλα λόγια στεφάνες και γέφυρες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για ένα μόνο δόντι που λείπει όσο και για πλήρη νωδότητα της γνάθου.

Οι προθέσεις που εφαρμόζονται σε σταθερά εμφυτεύματα που τοποθετούνται σε άτομα χωρίς δόντια και μπορούν να τοποθετηθούν και να αφαιρεθούν από τον ασθενή ονομάζονται αφαιρούμενη εμφυτευματική πρόθεση ή αφαιρούμενη οδοντοστοιχία.

Τι είναι η Σταθερή Προσθετική Εμφύτευμα;

Οι σταθερές προθέσεις που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα επιτρέπουν την αποκατάσταση των δοντιών χρησιμοποιώντας αποκαταστάσεις στερεωμένες στο στόμα του ασθενούς. Οι σταθερές οδοντοστοιχίες που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα, γνωστές και ως έμμεσες αποκαταστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση ή την επιδιόρθωση ενός ή πολλαπλών δοντιών. Μπορεί επίσης να προτιμηθεί για την αποκατάσταση μικρών κενών μεταξύ των δοντιών.

Οι σταθερές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα παραμένουν πάντα στο στόμα του ασθενούς και τοποθετούνται με χειρουργικές επεμβάσεις. Οι σταθερές οδοντοστοιχίες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, οι οποίες στερεώνονται με τη χρήση πολλών οδοντικών εμφυτευμάτων που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του οστού της γνάθου, παραμένουν πάντα στο στόμα του ασθενούς και δεν μπορούν να αφαιρεθούν.

Οι σταθερές προθέσεις που στηρίζονται σε εμφυτεύματα θεωρούνται ιδανικές ειδικά για άτομα που αντιμετωπίζουν φθορά στα ούλα και το οστό της γνάθου. Τα οστά είναι ένας ζωντανός ιστός. Χρειάζεται συνεχή διέγερση για να διατηρήσει την πυκνότητα και τον όγκο του. Φυσικά, αυτή η διέγερση προέρχεται από τα δόντια και όταν χαθεί, το οστό που τα περιβάλλει και τα στηρίζει μπορεί να αρχίσει να καταρρέει.

Όταν αυτή η κατάσταση δεν προλαμβάνεται, εμφανίζεται χαλάρωση στο πρόσωπο του ατόμου. Αντίστοιχα, μπορεί να εμφανιστεί μεγαλύτερη εμφάνιση στο πρόσωπο του ασθενούς. Οι σταθερές προθέσεις που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα μπορούν να σταματήσουν αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα και να βοηθήσουν στην εμφάνιση νεότερης, υποστηρίζοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου που παρέχει η δομή της γνάθου.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα, οι οποίες είναι μικρές βίδες που λειτουργούν ως ανταλλακτικές ρίζες δοντιών, τοποθετούνται στο οστό ακριβώς όπως μια φυσική ρίζα δοντιού. Το τιτάνιο που χρησιμοποιείται στην κατασκευή εμφυτευμάτων έχει την ικανότητα να συντήκεται με το οστό μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται οστεοενσωμάτωση.

Οι σταθερές οδοντοστοιχίες εμφυτευμάτων είναι τεχνητά δόντια που έχουν παρόμοιες ιδιότητες με τα φυσικά δόντια, όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά. Οι σταθερές γέφυρες που στηρίζονται σε εμφυτεύματα, οι οποίες δεν γλιστρούν κατά τη διάρκεια του φαγητού ή της ομιλίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δίνεται η δέουσα προσοχή στη στοματική υγιεινή. Είναι επίσης γνωστό ότι βοηθούν στην πρόληψη της οστικής απώλειας στη γνάθο.

Οι σταθερές προθέσεις που υποστηρίζονται από εμφυτεύματα προσφέρουν υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης και επιτυχίας του ασθενούς από άλλες θεραπευτικές επιλογές. Επειδή υπάρχει μια σημαντικά μειωμένη μάζα και δεν απαιτείται υποστήριξη του βλεννογόνου, οι ασθενείς μπορούν να μασούν πιο έντονα.

Η πρόθεση σταθερού εμφυτεύματος μπορεί να εφαρμοστεί σε όσους έχουν μερική απώλεια δοντιών, σε αυτούς που έχουν χάσει όλα τα δόντια τους, σε αυτούς που έχουν απόσταση μεταξύ τους, σε όσους έχουν φυσική και χημική φθορά στα δόντια τους και σε αυτούς που θα υποβληθούν σε σχέδιο χαμόγελου.