Πώς τα επηρεασμένα δόντια σοφίας μπορούν να οδηγήσουν σε μόλυνση

Εάν οι φρονιμίτες σας έχουν αρχίσει να βγαίνουν, είναι καιρός να μιλήσετε με τον οδοντίατρό σας. Όταν αυτά τα δόντια χτυπηθούν, μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπτώσεις στη στοματική σας υγεία. Είναι σημαντικό για εσάς να κατανοήσετε τους κινδύνους που ενέχουν αυτά τα δόντια και τα βήματα που πρέπει να κάνετε. Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει στη διαδικασία αφαίρεσης δοντιών ή σε άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Δεν θέλετε να αυξήσετε τον κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης.

Κατανόηση των φρονιμιτών

Γνωστό και ως το τρίτο σετ γομφίων, αυτά τα δόντια αρχίζουν να κόβουν τα ούλα στα τέλη της εφηβείας ή στις αρχές της δεκαετίας του ’20 ενός ατόμου. Οι επαγγελματίες οδοντίατροι πιστεύουν ότι αυτά τα δόντια ήταν κάποτε χρήσιμα για τους ανθρώπους όταν οι δίαιτες αποτελούνταν από ξηρούς καρπούς, ρίζες και άφθονο κρέας. Σήμερα, οι άνθρωποι μαλακώνουν το φαγητό τους με μεθόδους μαγειρέματος, επομένως τα δόντια δεν είναι απαραίτητα. Συχνά δεν υπάρχει πολύς χώρος στο στόμα ούτε για αυτούς τους γομφίους.

Όταν περάσουν και τα τέσσερα, η έλλειψη χώρου μπορεί να οδηγήσει στο να μπαίνουν τα δόντια σε περίεργες γωνίες. Αυτό οδηγεί σε ακατάλληλη ανάπτυξη και επιπτώσεις στα υπάρχοντα γειτονικά δόντια. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα δόντια μπορεί να είναι δύσκολο να καθαριστούν. Οι κρουσμένοι φρονιμίτες μπορεί επίσης να προκαλέσουν πόνο και πρήξιμο στη γνάθο, μεταξύ άλλων προβλημάτων.

Συνέπειες στοματικής υγιεινής

Όταν ένας ασθενής έχει προσκρούσει φρονιμίτες, είναι δύσκολο να τους βουρτσίσει και να τους χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά με νήμα. Μερικοί ασθενείς δεν μπορούν να φτάσουν καλά αυτά τα δόντια με οδοντόβουρτσα ή οδοντικό νήμα. Επειδή αυτά τα δόντια μπαίνουν συχνά στραβά, το άτομο μπορεί επίσης να μην βουρτσίζει με συνέπεια κάθε μέρος του δοντιού αποτελεσματικά. Με την πάροδο του χρόνου, τα βακτήρια μπορούν να σχηματιστούν πάνω και γύρω από αυτά τα δόντια καθώς η τροφή παγιδεύεται μεταξύ αυτών και των ούλων. Επειδή το άτομο μπορεί να χάσει αυτά τα δόντια όταν χρησιμοποιεί οδοντικό νήμα, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί ασθένεια των ούλων.

Πώς προκύπτουν οι λοιμώξεις

Όσο περισσότερο παραμένουν βακτήρια πάνω και γύρω από τους φρονιμίτες, τόσο πιο πιθανό είναι τα δόντια να έχουν μόλυνση. Μπορεί να σχηματιστεί πλάκα και πέτρα, σκληρύνοντας στο δόντι και καταστρέφοντας το στρώμα της αδαμαντίνης. Τα βακτήρια μπορούν τελικά να φτάσουν στα δόντια, επηρεάζοντας τον πολφό και τις ρίζες. Χωρίς θεραπεία, η μόλυνση μπορεί να εξαπλωθεί σε όλο το στόμα και στο πρόσωπο και το λαιμό. Όσο περνά ο καιρός, η μόλυνση μπορεί ακόμη και να ταξιδέψει στην κυκλοφορία του αίματος και να φτάσει στην καρδιά.

Συμπτώματα ενός μολυσμένου φρονιμίτη

Όταν οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες αναπτύσσουν λοιμώξεις, υπάρχουν κοινά σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχουν προβλήματα. Ο ασθενής μπορεί να έχει έντονο πόνο στα δόντια που παρεμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος στη γνάθο και πρήξιμο στη γνάθο. Τα ούλα του ατόμου μπορεί να είναι ευαίσθητα ή να αρχίσουν να αιμορραγούν. Μπορεί να είναι δύσκολο για το άτομο να ανοίξει το στόμα του. Μερικοί άνθρωποι με μολυσμένους φρονιμίτες μπορεί να έχουν ασυνήθιστη γεύση στο στόμα ή να έχουν κακή αναπνοή.