Προσβεβλημένα δόντια σοφίας

Οι φρονιμίτες δεν χωρούν στο στόμα. Τέσσερα από τα ενήλικα δόντια σας είναι φρονιμίτες. Αυτά τα δόντια αναδύονται αφού οι δεύτεροι γομφίοι έχουν ήδη τοποθετηθεί στο πίσω μέρος του στόματος. Εξαιτίας αυτού, οι φρονιμίτες δεν ανατείλουν με τον σωστό τρόπο. Μερικά από αυτά δεν μπορούν ούτε να διαπεράσουν τα ούλα. Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τους πρόσκρους φρονιμίτες, εδώ είναι οι λεπτομέρειες.

Τι επηρεάζουν οι φρονιμίτες

Μόλις βγουν οι τρίτοι γομφίοι, ο ασθενής αισθάνεται πόνο στο αυτί και πρήξιμο. Συμβαίνουν επίσης λοιμώξεις και συνωστισμός. Οι προσβεβλημένοι φρονιμίτες δεν διαπερνούν τη γραμμή των ούλων. Τα δόντια βγαίνουν συχνά με λάθος γωνία ή και πλάγια. Άλλοι φρονιμίτες δεν ανατείλουν πλήρως. Αυτός ο τύπος κατάστασης επηρεάζει τα γειτονικά δόντια.

Τα βακτήρια συγκεντρώνονται μέσα και γύρω από τα δόντια που παραμένουν κάτω από τα ούλα. Αυτό αφήνει τον ασθενή επιρρεπή στη μόλυνση. Πολλοί άνθρωποι υπομένουν κρουσμένους φρονιμίτες. Μερικοί οδοντίατροι δεν τα εξάγουν όσο ο ασθενής ακολουθεί καλή στοματική υγιεινή. Άλλοι εξάγουν τους τρίτους γομφίους εάν τα σφιγμένα δόντια πρόκειται να προκαλέσουν βλάβη στα γειτονικά δόντια.

Συμπτώματα

Οι κρουσμένοι φρονιμίτες προκαλούν πόνο. Ο ασθενής βιώνει επίσης πίεση και συνωστισμό. Αυτό αυξάνει την ανάγκη του ασθενούς για ορθοδοντική θεραπεία στο μέλλον. Τα δόντια μπορεί επίσης να αναπτυχθούν σε έναν σάκο γεμάτο με υγρό μέσα στο οστό της γνάθου. Αυτό δημιουργεί μια κύστη που μπορεί να βλάψει το οστό της γνάθου, τα νεύρα και τα γειτονικά δόντια.

Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί μόλυνση στους δεύτερους γομφίους και σε άλλα δόντια. Ο ασθενής έχει επίσης πονοκεφάλους, κακοσμία του στόματος και πικρή γεύση στο στόμα. Μπορεί επίσης να υπάρχει αιμορραγία των ούλων, πρησμένα ούλα και πρησμένο οστό της γνάθου. Εάν ο οδοντίατρος δεν θεραπεύσει σύντομα τους φρονιμίτες, μπορεί να προκύψουν επιπλοκές. Παραδείγματα αυτών είναι η κυτταρίτιδα και η ουλίτιδα.

Θεραπεία

Ο οδοντίατρος μπορεί να συνταγογραφήσει αναλγητικά και αντιβιοτικά. Ένα αντιβακτηριακό στοματικό διάλυμα όπως η χλωρεξιδίνη μπορεί να υποστηρίξει τα αντιβιοτικά από το στόμα. Κάνοντας γαργάρες ένα μείγμα ζεστού νερού και ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι πολλές φορές την ημέρα μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Εάν ο πόνος και το πρήξιμο επανέλθουν, ο οδοντίατρος θα αφαιρέσει τους προσβεβλημένους φρονιμίτες.

Ο οδοντίατρος πρέπει να αφαιρέσει τα δόντια εάν προκαλεί βλάβη στο οστό της γνάθου και σε άλλα δόντια. Μια ακτινογραφία δοντιών θα επιτρέψει στον οδοντίατρο να δει πώς αναπτύσσονται οι ρίζες των δοντιών. Η οδοντιατρική επέμβαση μπορεί να γίνει στην οδοντιατρική κλινική ή σε ένα κοντινό νοσοκομείο. Πριν ξεκινήσει ο οδοντίατρος, ο ασθενής θα λάβει μια ένεση τοπικής αναισθησίας στο πίσω μέρος του στόματος. Ο οδοντίατρος θα χρειαστεί να κόψει τα ούλα και στη συνέχεια να βγάλει τους φρονιμίτες που έχουν προσβληθεί. Θα ακολουθήσει κλείσιμο της τομής με ράμματα.