Δημοφιλή υλικά οδοντικών καπλαμάδων

Η επιλογή όψεων είναι μια εξαιρετική ιδέα για όσους έχουν ανάγκη από αισθητική οδοντιατρική προκειμένου να βελτιώσουν την όψη των δοντιών τους. Οι καπλαμάδες κατασκευάζονται κατά παραγγελία για κάθε ασθενή και μπορούν να αλλάξουν το μέγεθος, το σχήμα και ακόμη και το μήκος ενός δοντιού. Μπορούν επίσης να καλύψουν τσιπς και λεκέδες και να ελαχιστοποιήσουν τυχόν κενά μεταξύ των δοντιών.

Πώς τοποθετούνται οι όψεις στα δόντια

Είναι σημαντικό να μάθετε πώς τοποθετούνται οι καπλαμάδες, καθώς η τοποθέτηση καπλαμάδων είναι μια μόνιμη καλλυντική επιλογή. Ο λόγος που αποτελεί μόνιμη επιλογή είναι ότι είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε μια μικρή ποσότητα από το σμάλτο ενός δοντιού. Αυτό σημαίνει ότι όταν ένας καπλαμάς αρχίζει να φτάνει στο τέλος της διάρκειας ζωής του, πρέπει να αντικατασταθεί με άλλο καπλαμά. Η διαδικασία τοποθέτησης απαιτεί από έναν να κλείσει δύο οδοντιατρικά ραντεβού — ένα για να πάρει την εντύπωση των δοντιών που πρόκειται να αντιμετωπιστούν και ένα άλλο για να τοποθετηθούν οι όψεις στα δόντια.

Παρακάτω είναι μια λίστα με τα δύο υλικά που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι για να κατασκευάσουν κατά παραγγελία οδοντικές όψεις για τους ασθενείς τους.

Καπλαμάδες πορσελάνης

Οι οδοντικές όψεις από πορσελάνη κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας πολύ λεπτά κελύφη πορσελάνης. Αυτά τα λεπτά κοχύλια είναι ειδικά κατασκευασμένα για κάθε ασθενή χρησιμοποιώντας ένα αποτύπωμα που λαμβάνεται από το στόμα του. Το αποτύπωμα συχνά αποστέλλεται σε ένα εξωτερικό οδοντιατρικό εργαστήριο για την κατασκευή των καπλαμάδων και μόλις κατασκευαστούν, αποστέλλονται στο οδοντιατρείο ώστε ο οδοντίατρος να τις τοποθετήσει στα δόντια του ασθενούς. Η μπροστινή επιφάνεια των δοντιών τραχύνεται πρώτα ώστε ο καπλαμάς να μπορεί να στερεωθεί σωστά στη θέση του. Το γεγονός ότι η όψη της πορσελάνης μοιάζει πολύ με την εμφάνιση του σμάλτου κάνει τους όψεις πορσελάνης μια δημοφιλή επιλογή καπλαμά.

Τα πλεονεκτήματα της πορσελάνης περιλαμβάνουν ότι είναι φυσικής εμφάνισης, ανθεκτικά στους λεκέδες και ανθεκτικά. Τα μειονεκτήματα της πορσελάνης περιλαμβάνουν ότι μπορεί να αυξήσουν την ευαισθησία των δοντιών και είναι δυνατό να κοπούν ή να σπάσουν.

Σύνθετες όψεις

Οι σύνθετες οδοντικές όψεις εφαρμόζονται στα δόντια χρησιμοποιώντας ειδικό σύνθετο οδοντικό υλικό ρητίνης. Η διαδικασία εφαρμογής σύνθετων όψεων απαιτεί από τον οδοντίατρο να τραχύνει πρώτα την μπροστινή επιφάνεια του δοντιού έτσι ώστε το σύνθετο υλικό να παραμείνει στη θέση του. Στη συνέχεια θα διαμορφώσουν προσεκτικά το σύνθετο υλικό έτσι ώστε να βελτιώσει τη συνολική όψη του δοντιού. Αφού το σύνθετο υλικό έχει καλουπωθεί σωστά στο δόντι, χρησιμοποιείται ειδικό οδοντικό φως για να το σκληρύνει. Αυτό το φως διασφαλίζει ότι το σύνθετο υλικό παραμένει ακριβώς εκεί που υποτίθεται.

Τα πλεονεκτήματα του σύνθετου περιλαμβάνουν ότι είναι μια γρήγορη καλλυντική επιλογή και επιτρέπει στον οδοντίατρο να σμιλεύει το υλικό με τρόπο που προσφέρει στους ασθενείς ένα χαμόγελο με φυσική εμφάνιση. Τα σύνθετα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν ότι έχουν περίπου τη μισή διάρκεια ζωής των όψεων πορσελάνης.

Έτοιμοι για οδοντικές όψεις;

Τώρα που διαβάστηκαν οι παραπάνω πληροφορίες, γίνεται κατανοητό πώς λειτουργούν οι οδοντικές όψεις για να βελτιώσουν το χαμόγελο κάποιου. Γίνεται επίσης κατανοητό ότι υπάρχουν δύο δημοφιλή υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία επί παραγγελία καπλαμάδων: η πορσελάνη και η σύνθετη. Όταν πρόκειται να επιλέξετε ποιο υλικό θα ωφελήσει καλύτερα κάποιον, είναι απαραίτητο να εξετάσετε προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα κάθε επιλογής υλικού.